Buna ziua,
am si eu o problema legata de pensia alimentara.Am divortat in urma cu un an si am un copil de 17 ani si 4 luni.
La divort copilul mi-a fost incredintat si stabilita pensie de 380 ron .
Fostul sot lucreaza in Ministerul de Interne iar la divort a adus adeverinta cu salariul pe ultimele 6 luni .Nici o problema pana aici numai ca acea adeverinta cuprindea numai salariul fara ordinul 50 ( care reprezinta o suma importanta ).
La momentul respectiv nu am insistat , desii mi-am exprimat neincrederea in corectitudinea lui , m-am gandit ca daca isi iubeste copilul si se gandeste la binele lui ii va da ce are nevoie,mai ales ca fetita noastra este mare si pot discuta oricand vor .
Am aflat de la o alta persoana ca sotul ei ,tot cadru MI,plateste pensie stabilita in functie de toate veniturile inclusiv acele drepturi salariale.
Nu mai inteleg nimic ,cum este corect ? Cum trebuie procedat in acest caz ? Se poate cere de catre instanta direct institutiei adeverinta de salariu fara ca s-o aduca el personal ? Se poate stabili ca in fiecare an sa fie stabilita pensia in functie de salariu sau de fiecare data trebuie sa solicit eu acest lucru ?
Peste 8 luni copilul meu va face 18 ani , cum se procedeaza daca v-a dori sa-i fie recalculata pensia ?
A trecut un an de la divort ar trebui poate sa fie calculata din nou, nu ?
Art.94 din C.Fam stabileste ca intretinerea este datorata potrivit cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.Legea nu detaliaza cu privire la continutul notiunii de "mijloace ale debitorului". In practica judiciara insa, au fost stabilite cateva repere, respectiv:castigul din munca-salariul, precum si celelalte castiguri cu caracter de continuitate(spor de vechime, indemnizatie de conducere, compensatii acordate in caz de desfacere a CIM, ajutorul de somaj, etc). La stabilirea pensiei de intretinere nu se au in vedere veniturile aleatorii.In mod normal, instanta este datoare sa solicite unitatii la care tatal este salariat, veniturile realizate pe ultimele 6 luni. Este putin probabil ca o unitate sa-si asume riscul de a prezenta o situatie nereala intr-o adresa oficiala(adeverinta de salariu), chiar daca este solicitata de parat.Dupa ce minorul a implinit 18 ani, acesta poate solicita instantei stabilirea unei pensii de intretinere in cota procentuala, pana la terminarea studiilor. In acest mod, unitatea va vira lunar un procent(cel stabilit de instanta) din veniturile paratului majorului.
Av.Eva Carbunaru
in conditiile unei majorari salariale sau a unor alte venituri suplimentare (cu caracter de continuitate) care nu au fost luate in calcul de catre instanta la stabilirea pensiei alimentare promovati actiune judecatoreasca pentru majorarea pensiei de intretinere solicitand totodata instantei sa faca adresa catre unitatea unde este angajat fostul sot in vederea comunicarii tuturor veniturilor incasate facandu-se precizarea care dintre acestea sunt aleatorii si care au caracter de continuitate.
Succes!
av.Teslevici
Desi nu imi este usor, cred ca va trebui sa cer instantei acest lucru .
Sincer nu prea stiu cum trebuie sa fac, imi trebuie avocat pentru asta ?
Eu chiar nu vreau nimic in plus, numai sa-i fie date drepturile ce i se cuvin.Sper sa ma descurc, desii nu as vrea sa mai trec printr-un proces.
multumesc pentru raspuns
Subsemnata_______, domiciliată în _____________, chem în judecată pe pârâtul _____________, domiciliat în ____________, pentru ca, prin hotărârea ce veţi pronunţa, să dispuneţi :
MAJORAREA
PENSIEI DE ÎNTREŢINERE
la care a fost obligat pârâtul prin sentinţa civilă nr.______________ a Judecătoriei ________________, în favoarea minorului ________, ns. la ______.
Solicit judecarea cauzei chiar si in lipsa mea.
(Nu)Solicit cheltuieli de judecata.
În fapt :
Prin sentinţa civilă nr.___________, Judecătoria _____ a stabilit o pensie de întreţinere în favoarea minorului _____, ns. la ______ in suma de _____ lei lunar, cu începere de la data de _____ şi până la majoratul minorului.
La stabilirea acestei pensii de întreţinere, instanţa a avut în vedere veniturile paratului realizate la data de_______.
Această situaţie de fapt s-a schimbat, în sensul că pârâtul realizeaza in prezent venituri mai mari, fiind salariat la __________(unitatea).
Nevoile minorului au crescut şi în acelaşi timp au crescut şi posibilităţile materiale ale pârâtului.
Aşa fiind, solicit admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată, în sensul majorării pensiei de întreţinere la care a fost obligat pârâtul prin sentinţa civilă nr.____ a Judecătoriei ______, în favoarea minorului ___, ns. la ___, de la suma de ____, la suma reprezentând 25% din veniturile pârâtului.
În drept, imi întemeiez acţiunea pe dispoz. art. 44 rap. la art.94 din C.Fam.
În dovedirea acţiunii, înţeleg să mă folosesc de interogatoriul pârâtului, precum şi de relaţiile pe care solicit ca instanţa să le ceară de la ______, unde pârâtul este salariat, în legătură cu veniturile nete(cu caracter permanent) realizate în ultimele 6 luni.
Depun acţiunea în trei exemplare, copia certificatului de naştere al minorului _____, precum şi copia sentinţei civile nr. ______, a Judecătoriei ____.
data, semnătura,
Domnului Preşedinte al Judecătoriei _________
Nu cred ca mai aveti nevoie de avocat. Completati cererea cu datele necesare si o depuneti la instanta competenta.
Nu este indispensabila prezenta dvs.
Buna ziua,
As dori si eu un ajutor referitor la stabilirea pensiei alimentare.
Cazul este urmatorul. Sora mea a divortat in 2003. La acel moment, fata de 5 ani a ramas in ingrijirea mamei, cu stabilirea unei pensii alimentare de o anumita valoare. Tatal lucra in Anglia legal. In acest moment este tot in Anglia, casatorit si intre timp are si un copil acolo.
Acum cateva luni a deschis proces prin care solicita reducerea pensiei alimentare la un nivel infim, pentru ca ar fi fost dat afara si este intr-o situatie financiara grea. Atasat era si o hartie din partea institutiei unde lucra de cand a plecat, o traducere prin care se spunea ca ar fi fost dat afara, dar datata cu cateva luni inainte.
Intre timp nu a platit nici pensia alimentara pe care trebuia sa o plateasca, timp de mai multe luni.
Instanta de judecata i-a dat castig de cauza, pe baza acelei hartii, nici macar nu a facut o minima verificare pentru a vedea daca la acel moment era angajat in alta parte, sau sa solicite o hartie de la el prin care sa ateste ca in momentul respectiv nu este angajat (si totusi cum intretine o familie de 3 membri din nimic?), deci intr-adevar nu are mijloace financiare.
Sora mea a facut recurs, a fost acceptat, dar acum trebuie sa cautam pe cont propriu cai prin care sa demonstram unde sta in Anglia si unde lucreaza, lucru foarte dificil de aflat, fara mijloace financiare mari.
Am trimis hartii la Oficiul pentru Imigranti de la ei, la Protectia copilului dar ne-au raspuns ca nu pot face nimic fara implicarea autoritatilor romane.
As dori sa stiu care autoritati trebuie sa se implice, cui trebuie sa ne adreasam pentru a merge mai departe.
Multumesc anticipat.
Pensia alimentara
dana12345
am o fetita din prima casatorie dupa care primesc o pensie alimentara de 77 de lei pe luna .nu l am dat pentru marirea pensiei alimentare din 2005 .acum ... (vezi toată discuția)