avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ref indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ref indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

Am o nelamurire si as dori o parere din partea dumneavoastra.
Pe perioada concediului de 126 de zile (sau pe perioada de concediu de pana la nastere) pot avea o activitate legal impozitata, suplimentara? Mai clar, pe perioada de 2 luni de zile de dinainte de nastere in care intru in concediu de la serviciu, pot lucra cu contract de prestari servicii sau cu contract de munca din care sa inregistrez venituri suplimentare care sa se cumuleze cu salariul pentru 2 luni?
Cand se vor calcula veniturile pe ultimele 12 luni din ultimii doi ani - cum specifica modificarea publicata pe 20.04.2016 in Monitorul Oficial- se vor lua in calcul si aceste venituri suplimentare din perioada concediului prenatal?
Trebuie sa ma suspend din una din activitati pentru a realiza venituri din alta?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri/pareri!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 22 Aprilie 2016
1. Pe durata concediului de maternitate , legislatia nu prevede interdictia de a realiza venituri din alte surse.
Prin urmare, puteti incheia un c.i.m.sau un contract de prestari servicii cu o terta persoana.

2. In calculul indemnizatiei pentru CCC se iau in considerare toate veniturile din salarii, din activităţi independente, din activităţi agricole supuse impozitului pe venit realizate în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni .

Dupa intrarea in vigoare a modificarilor , se iau in considerare toate veniturile din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit realizate în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului timp de cel puţin 12 luni.

3. Normele de aplicare a OUG 111/2010:
art.9^1
(1) În perioada concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, persoana îndreptăţită poate realiza venituri supuse impozitului până la nivelul prevăzut la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanţa de urgenţă, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi, cu condiţia menţinerii întreruperii/suspendării uneia dintre activităţile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizaţie.

(2) Persoanele care beneficiază de indemnizaţia pentru creşterea copilului în baza prevederilor art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă şi care nu pot prezenta dovada suspendării activităţii pot realiza venituri supuse impozitului cu respectarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanţa de urgenţă.

(3) În situaţia în care persoanele îndreptăţite solicită succesiv dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, limita de venituri prevăzută la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanţa de urgenţă se aplică fiecăruia dintre aceştia.

art. 9^2
(1) Pe perioada concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, fiecare dintre persoanele îndreptăţite poate realiza venituri supuse impozitului în baza art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanţa de urgenţă.

(2) În aplicarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanţa de urgenţă, veniturile pot fi realizate, după cum urmează:
a) în perioada cuprinsă între data stabilirii dreptului la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului şi 31 decembrie a aceluiaşi an calendaristic, pentru oricare opţiune de concediu a persoanei îndreptăţite;
b) în perioada cuprinsă între 1 ianuarie a anului calendaristic şi data încetării dreptului la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, pentru oricare opţiune de concediu a persoanei îndreptăţite;
c) în perioada cuprinsă între data stabilirii şi data încetării dreptului la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, în situaţia în care această perioadă este cuprinsă în acelaşi an calendaristic, în cazul concediului pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 1 an;
d) în perioada cuprinsă între 1 ianuarie şi 31 decembrie a aceluiaşi an calendaristic, în cazul concediului pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
e) în perioada cuprinsă între data stabilirii dreptului şi data suspendării acestuia în vederea acordării stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu a persoanei îndreptăţite, cu respectarea perioadelor prevăzute la lit. a)-d).

(3) Agenţiile teritoriale au obligaţia de a verifica respectarea de către persoana îndreptăţită a limitei de venituri prevăzute la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanţa de urgenţă, în termen de 6 luni de la încheierea fiecărui an calendaristic din perioada concediului pentru creşterea copilului, precum şi de la încetarea dreptului la concediu şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conc. crestere si ingrijire copil pana la 2 ani comangheorghe comangheorghe am fost salariata pe perioada nedeterminata cu 2 ore pe zi, pana cand am nascut , respectiv am nascut pe data de 10.07.2015, Angajatorul a completat adev cu ... (vezi toată discuția)
2 joburi si concediu crestere copil o0209 o0209 In prezent sunt in concediu de crestere a copilului pentru 2 ani. Am un serviciu stabil (invatamant) la care trebuie sa ma intorc (conform cererii) in ianuarie ... (vezi toată discuția)
Cum se interpreteaza articolul 16, alineatul (3) litera (c) din legea nr. 126/2014 referitor la posibilitatea obtinerii de venituri in timpul ccc? amo44 amo44 COncret, sunt in CCC din iunie 2015. Luna aceasta am facut si un PFA pentru a putea fi acoperita legal pentru diverse venituri mici. Conform legii nr. 126/2014 ... (vezi toată discuția)