avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu evenimente speciale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu evenimente speciale

Buna ziua,
O intrebare naiva poate: concediul de evenimente speciale se acorda doar cununiei civile, sau si celei religioase?
Situatie: am facut cununia civila in timp ce eram angajat la o firma, dupa care am planificat cununia religioasa, iar intre timp am schimbat locul de munca. As putea beneficia si aici de acest concediu?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alex_2016 , utilizator 01:04, 26 Aprilie 2016
Art. 152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin urmare, evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

In speta, un angajator poate avea reglementata doar acordarea de zile libere platite numai pentru cununia civila sau numai pentru cea religioasa.
Scuze, dar pentru mine tot lasa loc la interpretari: "În cazul unor evenimente familiale deosebite". Si cununia civila si cea religioasa sunt evenimente deosebite si nu se specifica in mod clar la care se ia concediu sau daca doar pentru una din ele ori de cate ori se poate lua.

"Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern." Presupun ca, daca nu sunt stabilite in contractul colectiv de munca sau regulamentul intern, raman cele stabilite de lege, nu?

Citisem legislatia si inainte de a posta aceasta intrebare aici si eram dezorientat.

Multumesc pentru rabdare.
Ultima modificare: Luni, 25 Aprilie 2016
Alex_2016, utilizator
Legea este aplicabila numai sectorul bugetar , pentru cel privat se aplica c.i.m., c.c.m. si/sau reg.ntern in aceasta situatie.

Angajatorul este celcare stabileste care sunt aceste evenimente deosebite si, ca atare, poate face distinctie intre cununia cvila si cea religioasa.

Daca la noul angajator exista o astfel de prevedere, atunci puteti beneficia de zile libere platite pentru cununia religioasa.

Clar ca lumina zilei. Multumesc foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu casatorie ekcstsy ekcstsy Buna ziua, pe data de 15 august 2015 voi avea cununia religioasa si nunta propriu-zisa (mire, mireasa, sedinta foto restaurant etc...). Mentionez ca starea ... (vezi toată discuția)
Concediu evenimente deosebite - casatorie VivieneV VivieneV Este specificat undeva daca cel 5 zile libere platite pentru casatorie salariat se acorda intr-un termen anume? dar in situatia in care cununia civila a avut ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am o nelămurire eu in iunie 2022 am avut cununia ... Moicalucian Moicalucian Bună ziua! Am o nelămurire Eu in Iunie 2022 am avut cununia civilă anul acesta adică 2023 o sa avem cununia religioasă, anul trecut când am la cununia ... (vezi toată discuția)