avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conventia matrimoniala la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conventia matrimoniala la succesiune

Deci , situatia este astfel:
-apartament dinainte de casatorie , al sotiei , deci pe regim de bun propiu
-copil al sotiei , dinainte de casatorie .
In caz de succesiune dupa sotie , sint in mare pericol . Sotia este de acord sa fiu protejat .

Am gasit varianta Conventie matrimoniala cu Regim comunitate conventionala , prin care un bun propiu este transformat in bun comun .
Adaugare clauza de preciput , complecteaza situatia.
Daca este bun comun , la succesiune imi va reveni 62% , deci voi fi majoritar .
Am citit si am vazut ca in clauza de preciput se face referire la reductiune .
In definitie conventie nu se specifica nimic de reductiune .
Deci , prin activare astfel de convetie se schimba valoarea rezervei succesorale pentru copil ?
Este atacabila o asfel de conventie ? Se poate ataca pe baza art.1090pct1 ncv ?
Se poate ataca pe baza rezevei succesorare ?
Intocmirea unei astfel de conventii intra in categoria de liberalitati ?

Dupa parerea dumneavoastra este mai bine sa fac acesta conventie sau sa merg pe uzufruct ?

Alte discuții în legătură

Va rog un sfat StanescuMihai StanescuMihai Buna ziua, Detin un apartament cumparat inaintea casatoriei si sunt interesat sa il impart in mod egal 1/2, legal, cu sotia mea. Ma puteti sfatui va rog, ce ... (vezi toată discuția)
Conventia matrimoniala in noul cod civil 2011 Alin Popescu Alin Popescu S-a tot discutat in mass-media pe tema asta pana acum. Proiectul noului Cod Civil ofera posibilitatea sotilor de a alege intre regimul comunitatii legale, cel ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil dintr-o alta casatorie ContSters255097 ContSters255097 Buna ziua, Anul viitor ma voi casatori cu prietenul meu care are un copil major dintr-o casatorie anterioara, dupa care am dori sa ne cumparam impreuna o ... (vezi toată discuția)