Buna Ziua,
Sunt un locatar al unui bloc care are pod. Sunt la ultimul etaj si sunt singrul care are grija intretinerii acestuia.
Exista o posibiltate ca sa devin proprietarul zonei podului de deasupra apartamentului meu?
Am observat ca la blocurile - gen vila mai noi , exista deja aceasta facilitate ca cel de la ultimul etaj sa aiba in proprietate si podul de deasupra apartamentului.
Multumesc,
Podul este proprietate comuna indiviza.
Fiecare dintre proprietari are o cota-parte indiviza.
Asta inseamna ca ea nu se poate vinde decat o data cu proprietatea individuala deodata.
Deci inainte de a deveni proprietar, toti ceilalti trebuie sa ceara iesirea din aceasta indiviziune pe cale judecatoreasca, practic transformarea proprietatii comune indivize in una obisnuita.
Ce inseamna acest lucru? Cota-parte indiviza, legata de proprietatea individuala sa fie eliberata din aceasta legatura intrinseca, sa devina de sine-statatoare, chiar daca impartita intre proprietari. Din acest moment se poate face la notar vanzarea fiecarei cote de catre fiecare proprietar in parte catre dv.
Multumesc , pare un drum lung de parcurs. Atunci , cum pot fii contransi ceilalti proprietari sa participe la cheltuielile de reabilitare . ( doar ploia cade de sus in jos , )
Multumesc,
Podul,dupa cum s-a precizat este parte comuna,iar intretinerea si reparatia acestuia intra in responsabilitatea asociatiei de proprietari
Avand in vedere ca valoarea unei reparatii de pod este substantiala,de regula astfel de reparatii se hotarasc de catre participantii la adunarea generala
Buna ziua, am o speta asemanatorare cu un pod proprietate comuna.
Intrebarea mea este de unde reiese (din ce lege, cod) faptul ca podul este parte comuna? Art 649 nu specifica in mod clar pod. Multumesc
Nu vreti sa cititi Normele de aplicare a L 230/2007 (HG nr. 1588/2007):
SECŢIUNEA a 4-a
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate
Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.
Acum, ce pot sa va spun - din practica:
In general, blocul, initial nu a avut pod (99% dintre cazuri), ci o simpla terasa care la anumite intervale de timp trebuia sa fie reparate. Ei, unii proprietari, in general cei de la ultimul nivel au investit si au construit, cu sau fara forme legale, asa-zisele sarpante / poduri, argumentand ca, per total ar fi net superioare unor lucrari de hidroizolatii clasice. Au facut unele intelegeri cu ceilalti proprietari care nu prea s-au "indesat" la a participa cu fonduri la construirea acestor constructii, insa cei care au investit au cam devenit "stapani", desigur ilegali a spatiilor create.
Ce pot sa va zic, daca un proprietar de la etajul 1 de exemplu, nu a participat cu sume la constructia podului, poate sa pretinda o bucatica de pod pentru a usca rufe? Raspunsul este: legal, da, are dreptul. Moral, nu are dreptul.
In aceasta situatie trebuie sa faceti deosebirea dintre legal si moral si suntem prieteni!
Sa fiti sanatosi!