Va rog din suflet, am mare nevoie de un sfat.
Situatie:
- Fostul meu sot a decedat in urma cu 10 ani. A ramas un apartament ai caror proprietari eram amandoi. Avem un singur fiu major care locuieste in acest apartament. Nu s-a facut succesiunea pt acest imobil.
- In urma cu 3 ani m-am recasatorit si locuiesc cu actualul meu sot in apartamentul acestuia. El are 2 copii majori din prima casatorie. Acest apartament a fost cumparat de catre sotul meu cu o luna inaintea casatoriei noastre.
- Din cauza unor dificultati financiare, fiul meu si cu mine,suntem nevoiti sa vindem acest apartament si sa cumparam altul de conditie mai modesta pentru a putea iesi din impas.
In ce fel ar fi recomandabil sa facem succesiunea ? Este greu, deoarece as lasa totul pe numele fiului meu, insa actualul meu sot, ma poate scoate oricand din locuinta ( a mai facut-o) si atunci as dori sa-mi pot lua si eu unele masuri de siguranta. Din pacate este o relatie care nu prea merge si nu-i prea vad viitor. De vina este Maria-Sa "Alcoolul". E vorba de violente verbale si fizice.
Nu stiu daca eu vreodata as avea vreun drept asupra bunurilor sotului sau el asupra bunurilor mele; Nu ma refer in cazul divortului,pentru ca stiu ca nu se partajeaza bunurile dobandite dinaintea casatoriei. Dar pentru ca suntem la o varsta, nu pot sa nu ma gandesc ce se vor intampla cu bunurile mele dupa decesul meu, sau cu bunurile actualului meu sot, in cazul decesului.
In ce fel mi-ati recomanda sa fac succesiunea ca sa am acea marja de siguranta si nici fiul meu sa nu fie deposedat de ceea ce i se cuvine dua tatal lui. Pe numele cui ar trebui trecuta noua locuinta.
Va rog mult de tot ajutati-ma cu un sfat. Nu as vrea sa regret mai tarziu.
Va multumesc din suflet.
Banii pe care ii veti obtine din vanzarea apartamentului , se considera a fi ai dvs.,fiind proveniti din vanzarea unui bun mostenit, actualul sot neavand vreun drept asupra lor. Puteti apoi sa cumparati impreuna cu fiul dvs. o noua locuinta, daca acesta doreste , sa ramaneti coproprietari. Deasemenea, sotul nici in acest caz nu ar terbui, teoretic sa aiba dreptruri, intrucat bani obtinuti din vanzarea unui bun mostenit ii investiti intr-un alt bun, care ar trebui sa isi pastreze regimul de bun propriu si nefacand parte din comunitatea de bunuri matrimoniale. Aceste precizari le-am facut pentru eventualitatea unui divort, insa, in caz de deces, sotul are dreptul , conform legii, sa va mosteneasca. Legea iirecunoaste statututul de mostenitor rezervatar si va veni la mostenire alaturi de fiul dvs. Si dvs. il veti mosteni pe sot , alaturi de cei 2 copii ai sai.
in primul rand din casatoria cu primul sot rezulta clar ca aveti dreptul la o parte din mostenire. acel drept prin succesiune ii revine copilului dvs daca dvs renuntati in mod expres la partea dvs.
Multumesc tare mult pentru promptitudinea raspunsului dvs. Imi puteti preciza procentul din bunurile mele proprii de care ar beneficia sotul meu in cazul decesului meu. Multumesc inca o data.
Multumesc tare mult pentru promptitudinea raspunsului dvs. Imi puteti preciza procentul din bunurile mele proprii de care ar beneficia sotul meu in cazul decesului meu. Multumesc inca o data.
o cota de 1/4 , restul revenindu-i copilului.In plus, sotul supravietuitor are si un drept special de abitatie( de a locui in casa) peo perioada de cel putin un an, si o cota din bunurile care au servit in gospodarie.Darurile de nunta ii revin deasemenea sotului.