avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie sau act vanzare-cumparare dupa castorie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie sau act vanzare-cumparare dupa castorie?

Buna ziua. intai sa va expun situatia pe scurt. eu impreuna cu mama mea si sora mea detinem diverse procente dintr-un apartament. in urma decesului mamei tatalui (care este si el decedat, bunicul tot decedat) eu, sora si mama urmeaza sa facem succesiunea pt apartamentul bunicilor. de comun acord am hotarat ca ele sa imi cedeze procentele din apartamentul in care locuim iar eu sa nu particip la succesiunea celuilalt apartament ( sa le cedez lor partea ce mi-ar reveni mie) intrebarea este: avand in vedere ca eu sunt casatorita ( apartamentul in care locuim a fost cumparat inainte de casatorie) cum trebuie sa procedez ca in eventualitatea unui divort , sotul sa nu aiba dreptul la ce voi abtine in urma schimbului ( cu mama respectiv sora mea)? care sunt pasii care trebuie urmati (inati succesiune si apoi schimb sau pot pur si simplu sa renunt inaintea succesiunii ? am citit art 31 lit f din codul familiei. este donatia atacabila? in urma decesului meu ce s-ar intampla cu bunul primit prin donatie?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 02:50, 4 Aprilie 2012
La decesul dvs Sotul supravietuitor ca veni la mostenirea compass din toate bunurile dvs indiferent ca au fost bunuri proprii sau nu! La divort se partajeaza doar bunurile comune.
Partea de succesiune cuvenita surorii si mamei tale nu se poate ceda. Trebuie sa te prezinti tu la mostenire,in timp ce ei isi vor exprima refuzul. Deasemenea si in cazul celuilalt apartament,necesar nu este a nu te prezenta (tu),ci la a face o declaratie de renuntare,intocmai ca cea facuta in prealabil de mama si sora in ceea ce priveste apartamentul care iti va ramane.
In cazul unui divort,sotul nu beneficiaza decat la o cota parte din bunurile comune,ceea ce nu include apartamentul in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Drepturi la mostenire petruta74 petruta74 Buna ziua.As dori sa stiu cine are drept la mostenire dupa moartea unui parinteSuntem 5 freati ,un baiat din prima casatorie al maei,si 4 fete din cea dea 2 ... (vezi toată discuția)