am incercat sa pun un titlu mai ciudat ca sa respect indrumarile si sa trezesc interesul (sper :)) )
Buna!
o societate are doua imobile in proprietate, respectiv un teren cu fantana (de capacitate industriala) si un teren pe care se afla sediul societatii. Intre aceste doua imobile este o distanta de 1 km. In anul 1970 societatea si-a tras alimentarea cu apa din fantana la sediu, teava trecand inerent prin terenurile intercalate. Un proaspat proprietar al unui teren strabatut de teava doreste sa scoata teava, motivand ca are dreptul ca proprietar, sau daca nu, sa ne stabileasca o chirie. Teava este ascunsa prin natura ei, dar de existenta ei se stie, desi nu este mentionata sarcina C.F.. Posibilitatea de a devia conducta nu exista fara a greva alta proprietate. Ce drepturi imi poate opune respectivul proprietar? Daca scoate teava, ne lasa fara apa, paralizand activitatea societatii. Pot invoca distrugerea si sa-i cer daune? Sper ca am expus problema simplu!
Da.Ati expus problema foarte corect , simplu si la obiect!
Puteti invoca in instanta uzucapiunea de 30 de ani pentru dreptul de servitute al acestei utilitati trase in anul 1970!
Actiunea este foarte simpla si gasiti un model la documente utile.
Intre timp notificati-i prin executor pe toti proprietarii pe sub ale caror terenuri trece conducta de apa ca ii veti da in judecata pentru plata eventualelor daune cauzate de distrugerea acestei conducte si ca veti face si plangere penala pentru distrugere. Nu uitati sa le atasati la fiecare si schita 1/500 cu configurarea si evidentierea pe plan a conductei de apa!
SUCCES!
=D>
Acest drept de servitute, care e una continua si aparenta, poate fi dobandit invocand prescriptia achizitiva (uzucapiunea de lunga durata,de 30 de ani ) .
Actiunea in constatarea uzucapiunii e de competenta instantei in a carei raza teritoriala e situat bunul imobil, care poate fi sesizata oricand.
Nu prea seamănă cu o servitute aparentă. Totuşi, merită să încercaţi pe calea uzucapiunii, cu toate că proprietarul ar putea invoca că faptul că posesia s-a exercitat pe ascuns, fără a avea posibilitatea de a afla despre existenţa conductei (presupun că terenurile prin care trece conducta fac parte din categoria celor expropriate înainte de 1989 şi asupra cărora s-a reconstituit dreptul de proprietate).