avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... servitute ascunsa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

servitute ascunsa?

am incercat sa pun un titlu mai ciudat ca sa respect indrumarile si sa trezesc interesul (sper :)) )
Buna!
o societate are doua imobile in proprietate, respectiv un teren cu fantana (de capacitate industriala) si un teren pe care se afla sediul societatii. Intre aceste doua imobile este o distanta de 1 km. In anul 1970 societatea si-a tras alimentarea cu apa din fantana la sediu, teava trecand inerent prin terenurile intercalate. Un proaspat proprietar al unui teren strabatut de teava doreste sa scoata teava, motivand ca are dreptul ca proprietar, sau daca nu, sa ne stabileasca o chirie. Teava este ascunsa prin natura ei, dar de existenta ei se stie, desi nu este mentionata sarcina C.F.. Posibilitatea de a devia conducta nu exista fara a greva alta proprietate. Ce drepturi imi poate opune respectivul proprietar? Daca scoate teava, ne lasa fara apa, paralizand activitatea societatii. Pot invoca distrugerea si sa-i cer daune? Sper ca am expus problema simplu!
Cel mai recent răspuns: ahile36 , utilizator 20:01, 14 August 2009
Da.Ati expus problema foarte corect , simplu si la obiect!
Puteti invoca in instanta uzucapiunea de 30 de ani pentru dreptul de servitute al acestei utilitati trase in anul 1970!
Actiunea este foarte simpla si gasiti un model la documente utile.
Intre timp notificati-i prin executor pe toti proprietarii pe sub ale caror terenuri trece conducta de apa ca ii veti da in judecata pentru plata eventualelor daune cauzate de distrugerea acestei conducte si ca veti face si plangere penala pentru distrugere. Nu uitati sa le atasati la fiecare si schita 1/500 cu configurarea si evidentierea pe plan a conductei de apa!
SUCCES!
=D>
Acest drept de servitute, care e una continua si aparenta, poate fi dobandit invocand prescriptia achizitiva (uzucapiunea de lunga durata,de 30 de ani ) .
Actiunea in constatarea uzucapiunii e de competenta instantei in a carei raza teritoriala e situat bunul imobil, care poate fi sesizata oricand.
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Nu prea seamănă cu o servitute aparentă. Totuşi, merită să încercaţi pe calea uzucapiunii, cu toate că proprietarul ar putea invoca că faptul că posesia s-a exercitat pe ascuns, fără a avea posibilitatea de a afla despre existenţa conductei (presupun că terenurile prin care trece conducta fac parte din categoria celor expropriate înainte de 1989 şi asupra cărora s-a reconstituit dreptul de proprietate).
mersi de sfaturi! Se putea sa nu apara si o parere contrara? :))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducta de apa aflata in subteranul terenului meu- pot sa construiesc? razvan0786 razvan0786 sunt proprietarul unui teren intravilan prin subteranul caruia trece o conducta de apa apartinand acum Apa Nova.Conducta este acola de dinainte de 1970.Nu pot ... (vezi toată discuția)
buna ziua. de curand am descoperit ca proprietatea mea este traversata ... Doina.Isuf Doina.Isuf Buna ziua. de curand am descoperit ca proprietatea mea este traversata de o conducta de apa care alimenteaza un bloc. Aceasta conducta a fost introdusa ... (vezi toată discuția)
am cumparat un teren la tara si vreau sa fac o fantana. ... elena cailean elena cailean Buna ziua, Am cumparat un teren la tara si vreau sa fac o fantana. Pe sub terenul meu trece o conducta privata a altor 6 case din jur, ei au tras o teava din ... (vezi toată discuția)