avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. de curand am descoperit ca proprietatea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. de curand am descoperit ca proprietatea mea este traversata ...

Buna ziua.
de curand am descoperit ca proprietatea mea este traversata de o conducta de apa care alimenteaza un bloc. Aceasta conducta a fost introdusa inainte de 1989 -fiind obligati sa acceptam acest lucru in acele vremuri.Timpul a trecut, tatal meu a decedat si totul parea ca se uitase ...pana cand vecinul s-a gandit sa se lege clandestin de aceasta teava care se afla si curtea lui. Nu este o problema ca acesta fura apa de la compania locala dar a facut instalatia prost si exista scurgeri care s-au inflirtat in podeaua si peretii bucatariei .. Dupa nenumarate sesizari facuta la companie raspunsurile au venit total diferite...ca vor scoate conducta in afara proprietatii, dar s-au ragandit...ca teava are peste 35 ani si este veche , dupa care teava nu mai este veche , apoi au aflat ca avem proprietatea cu peste 20 ani inainte de caesta conducta si ca am fost obligati sa o acceptam....primaria spune ca conducta trebuie scoasa din curte pt ca exista riscul sa ma leg de ea...ceea ce vecinul a facut-o...
Compania de apa Craiova nu trebuie decat sa sape 10 ml de sant si sa introduca o conducta noua de apa...
Mentionez ca daca apare o avarie vor trebui sa imi demoleze o anexa si sa imi distruga gradina.....Daca nu ii las sa intre in curte ce se intampla si ce castig de cauza am daca merg in instante sa cer scoaterea acesteia din curte?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Doina.Isuf , utilizator 14:32, 29 Martie 2023
Aveti sanse destul de mari in instanta, utilitatile publice trebuie sa foloseasca cu precadere doar domeniul public pentru instalare. Asta pentru ca, in caz de interventii proprietarul se poate opune distrugerilor cauzate de interventie.

Cu atit mai mult, daca aveti raspunsuri scrise de la primarie, favorabile, mergeti in instanta.
da , am raspunsuri de la compania de apa...o data recunosc ca teava trebuie schimbata ca este veche, o data ca exista riscul sa ma bransez ilegat, o data ca conform nu stiu carei legi nu vor sa scoata teava, o data chiar directorul general al companiei la care am fost in audienta a chemat directorul tehnic spunandu-i sa gaseasca o solutie pentru scoaterea conductei din curte....si raspunsurile lor contradictorii continua de 2 ani...viceprimarul Craiovei la care am fost in audineta mi-a spus ca nu se poate ca este o investitie pentru compania de apa si costa bani!!!!!!!1
Cel mai bine e sa comunicati in scris cu oricie entitate publica, invocind prevederile codului civil :
CAPITOLUL III
Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată

SECŢIUNEA 1
Limite legale
Art. 621

Dreptul de trecere pentru utilităţi

(1) Proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă, de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii sau materiale cu acelaşi scop.
(2) Această obligaţie subzistă numai pentru situaţia în care trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.
(3) În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri juste. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi prealabilă.
(4) Clădirile, curţile şi grădinile acestora sunt exceptate de la acest drept de trecere, dacă ea are ca obiect conducte şi canale subterane, în cazul în care acestea sunt utilităţi noi.
[ link extern ]
Articolul 27
(2) Dreptul de trecere pentru utilități asupra terenurilor afectate de lucrările de execuție, reabilitare, întreținere și exploatare a sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare se exercită pe toată durata existenței acestor sisteme, indiferent de titularii dreptului de proprietate, astfel:
.....................
b) cu justă despăgubire, în cazul terenurilor aparținând unor persoane fizice sau juridice de drept privat afectate de execuția noilor lucrări de investiții.
[ link extern ]

Scrieti in reclamatia respectiva si faptul ca furtul de apa al vecinului va afecteaza siguranta proprietatii dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Martie 2023
latka, utilizator
Multumesc pentru raspuns.
Costrurile pentru compania de apa pentru a scoate acea conducta sunt destul de mici ...20 ml de teava , de sapat un sant si cateva racorduri..... dar dorinta de a elimina furtul de apa al vecinului despre care chiar directorul companiei a recunoscut ca are stiinta este mica... pur si si simplu este rea vointa...nu am primit niciodata vreo despagubire doar imi flutura pe sub nas ca am obligatia sa ii las sa intre in curte in caz de defectiune.....
Voi face o adresa cu asistenta unui avocat prin care le voi aduce la cunostinnta ca in caz de defectiune nu ii voi lasa sa intre in curte si atunci sa vedem ce fac locatarii blocului care vor ramane fara apa....Sa ma actioneze compania in instanta sa vedem cat dureaza si daca isi permit sa lase locatarii fara apa....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna. am nevoie de ajutor la problema mea dețin un teren lăsat ... IkaFlo IkaFlo Buna. Am nevoie de ajutor la problema mea Dețin un teren lăsat moștenire de la mama mea. Puțin mai sus la deal este o vecina care are fântână și da ... (vezi toată discuția)
Acces utilitati Tamara Cobzariu Tamara Cobzariu Cum este legal sa pot beneficia de toate utilitatile administrative,daca calea mea de acces (drept servitute pietonal si cu autoturismul)este proprietate ... (vezi toată discuția)
Cu stilpul in curte imi strica gradina ContSters249933 ContSters249933 Buna ziua! Locuiesc la casa in Poiana Marului JUD. BRASOV iar in gradina am un stilp care sustine cabluri de electricitate, cind au anumite lucrari cei de la ... (vezi toată discuția)