avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fara preaviz

buna ziua. am depus la angajator o cerere pentru incetarea raporturilor de munca, cu acordul partilor. acesta nu este de acord si i-mi cere perioada de preaviz de 20 de zile. daca respect acea perioada, pierd oportunutatea. intrebarea mea ete, in acest caz, ce poate sa faca angajatorul impotriva mea daca nu respect acea perioada. si cum as putea proceda eu?
Cel mai recent răspuns: alex&mm , utilizator 15:47, 27 Aprilie 2016
1. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

3. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

Asadar, demisia fara preaviz opereaza numai in anumite situatii , iar din ce spuneti dvs nu vad un motiv de a demisiona fara preaviz.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
ar fi un motiv. dar cum sa demonstrez ca eu pe statul de plata semnez pentru 787 ron plus 20 de bonuri de masa, iar in mana primesc 420 ron plus 20 de bonuri de masa? de altfel acesta fiind motivul pentru care doresc sa plec,. doar ca celalalt angajator nu prea este dispus sa astepte.
Nu este un motiv de a demisiona fara preaviz.
Puteti demisoina fara preaviz doar in conditiile prevaztue de art.81(8)Codul Muncii"Salariatul poate demisiona fara previz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca."Daca puteti proba cele afirmate s-ar putea considera ca angajatorul nu isi indepineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Numai neplata salariului poate constitui moriv de demisie fara preaviz , nu si ce a invocat userul in mesajul sau.

Alte discuții în legătură

Lipsire nemotivata de la munca rizeavl rizeavl Buna Ziua! Sunt student am lucrat la o firma din Bucuresti part-time 4h/day, intr-o zii am renuntat sa mai merg definitiv. Innainte sa plec am facut o ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz manastreanu manastreanu Vreau sa plec de la actualul loc de munca fara a sta in preaviz care sunt consecintele (vezi toată discuția)
Nerespectare preaviz dupa demisie Madalinaioana11 Madalinaioana11 Buna ziua, Mi-am dat demisia pe data de 1 a lunii si au refuzat propunerea de a pleca in 10 zile de preaviz. Ma obliga contractual la 20 zile. Mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)