Buna ziua!
Astazi sotul meu a mers la consulat pentru efectuarea unei procuri pentru fiul nostru in varsta de 13 ani.El a cerut ca in aceasta procura sa se specifice doua lucruri: ca este de acord sa i se elibereze un pasaport copilului si ca este de acord ca acesta sa calatoreasca cu mine din Romania in Italia.Astia nu au vrut in ruptul capului sa faca o singura procura pentru ambele cerinte: nu , dom'le, faci doua procuri diferite , rezultat :120 de euro de plata.Eu stiam ca intr-o procura pot sa cer 100 de lucruri daca vreau , gresesc?Mai ales ca este vorba de acelasi copil.
Va intreb pentru ca nu e prima data cand suntem inselati la consulat.Avem noi noroc la procuri! : sorry:
E vorba de un consimtamant, nu de un mandat. Nu trebuie sa mearga nimeni in locul lui la Pasapoarte.
Parintele care nu este prezent isi da consimtamantul pentru depunerea si ridicarea pasaportului minorului doar de catre celalalt.
Poate ca in acest caz, ca cel mic nu are 14 ani, se poate sa ai dreptate, cel putin asa rezulta si de la pasapoarte pe site, iar daca am avea un copil de 14 ani impliniti sa avem noi dreptate.
Paşaportul simplu electronic se eliberează, la cerere, cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare şi nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a dreptului de a călători în străinătate.
Cetăţenii români nu pot deţine decât un paşaport simplu sau un paşaport simplu electronic valabil şi, doar în situaţiile prevazute la art. 17^1 alin. (1) lit. b)-d) din Legea nr. 248/2005, pot deţine, concomitent, şi un paşaport simplu temporar.
Minorilor cetăţeni români care nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a exercitării dreptului la libera circulaţie în strainătate li se eliberează paşapoarte simple electronice în următoarele condiţii:
a) în cazul minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani, numai la cererea ambilor părinţi, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 sau, după caz, a reprezentantului legal;
b) în cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani, la cererea acestuia, numai cu acordul ambilor părinţi, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitiva şi irevocabila, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 sau, dupa caz, a reprezentantului legal.
Din prima sublinire ar rezulta ca un parinte absent ar trebui reprezentat prin procura, din al doilea, rezulta ca e necesar doar acordul.
Manuela...ceea ce ai spus tu este un mandat...In procura respectiva se spune cam asa....subsemnatul imputericesc prin prezenta pe....X...sa ma reperzinte la Serviciul Pasapoarte competent in vederea depunerii si ridicarii pasaportului emis pe numele fiului meu minor Georgica.....
De asemenea declar ca sunt de caord ca fiului meu minor Georgica sa i se elibereze pasaport.
Declaratia de parasire a tarii pentru minor este urmatoarea
Subsemnatul X parinte al minorului Georgica sunt de acod ca fiul meu..., CNP.,,,, sa calatoreasca in perioada ....., in Papua Guinee......, insotit de........
Domnule, sunt nedumerita pentru ca acum 5 ani am facut acelasi document , in Romania, si in declaratie s-au inregistrat cele doua cereri: pasaport si insotire minor in Italia.Am primit un original si un duplicat pe care le-am lasat la fiecare dintre institutii.