Bună ziua,
Intenționez să deschid un magazin online având ca principala activitate comercializarea produselor textile(artizanat) realizate atât de mine cât și de terte persoane. Produsele realizate de terte persoane vor fi cumparate de mine și vandute pe site. Nu dețin diplomă în domeniu (am înteles că pentru PFA este nevoie). Sediul va fi apartamentul în care locuiesc, fară activitate economica, afacerea fiind online. Vă rog frumos să ma ajutați cu un raspuns
1.Ce formă juridică ar fi recomandată în această situație?, având în vedere faptul că intenționez să extind afacerea la un nivel mai înalt?
2. Am pe stoc în jur de 200 de articole, creații proprii. În ce măsură pot să le vând prin intermediul site-urilor de socializare, fără a avea una o formă juridică? Este legal?
Sunt mai multe lucruri de luat în calcul în alegerea formei de organizare.
Pentru PFA/II e necesar un act de studii (deși sunt oficii ale Registrului Comerțului care acceptă înființarea de PFA/II și fără asemenea acte - trebuie întrebat la Registrul Comerțului de care aparțineți)
Veți avea de achitat:
- contribuție de asigurări sociale (10,5% sau 26,3%, în funcție de opțiunea dumneavoastră, din venitul estimat pe an, dacă media lunară a acestuia este mai mare de 35% din câștigul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului de stat - în 2016 este de 2.681 lei)
- contribuție de asigurări sociale de sănătate (5,5% din venitul estimat, indiferent de valoarea lui)
- impozit pe venit (16% din venitul net, prin venit net înțelegând venituri realizate - cheltuieli efectuate în scopul afacerii - contribuțiile sociale de mai sus).
Pentru înregistrarea în Registrul Comerțului veți avea de achitat o sumă de aprox. 250 lei.
Avantajul utilizării acestei forme de organizare vine din:
- posibilitatea de a utiliza banii încasați fără a-i justifica;
- evidența contabilă în partidă simplă, pe care o puteți face chiar dumneavoastră.
Pentru SRL/SRL-D nu aveți nevoie de nicio calificare. În schimb, nu veți putea utiliza banii încasați decât cu justificarea folosirii lor în scopul afacerii. Veți putea încasa dividendele abia în anul următor, după aprobarea situațiilor financiare anuale și repartizarea profitului la dividende.
Conform noilor reglementări, pentru veniturile din dividende se datorează un impozit de 5%, iar, începând cu anul 2017 se va datora și contribuție de asigurări sociale de sănătate de 5,5%. Nu se datorează contribuție de asigurări sociale (10,5 sau 26,3%), deocamdată :)
Dacă ați mai avut calitatea de asociat într-o firmă, veți putea înființa doar SRL și atunci costurile sunt de minim 472 lei, în cazul în care vă descurcați cu redactarea documentelor necesare.
Dacă nu ați mai avut calitatea de asociat într-o firmă, atunci puteți înființa SRL-D, fiind scutit de costurile indicate mai sus.
Evident, va fi nevoie să depuneți capitalul social de minim 200 de lei.
În cazul SRL/SRL-D, până la cifra de afaceri de 100.000 euro anual, veți plăti un impozit pe venitul microîntreprinderii de 1%, 2% sau 3%, în funcție de numărul de salariați.
2. Nu este legal, trebuie să fiți organizat într-o formă juridică pentru a realiza acte de comerț.
Vă mulțumesc pentru că mi-ați răspuns. M-am decis să înființez o Întreprindere Individuală pentru inceput. Voi reveni cu un mesaj referitor la obligativitatea prezentării unui act de studiu pentru această activitate, pentru cei care se află sau se vor afla în situația mea,
O zi bună!
Documentele necesare pentru înregistrarea în registrul comerţului, înregistrarea fiscală şi autorizarea funcţionării întreprinzătorilor persoane fizice titulari ai întreprinderilor individuale [ link extern ]
Domnule neamtuandrei, vi s-a cerut act de studiu la Registrul Comertului ?
Si pentru moderatori - referitor la punctul 2 al intrebarii puse de dl.neamtuandrei : Ma intereseaza aceeasi situatie- am un serviciu stabil in cu totul alt domeniu si , din cand in cand , mai realizez produse handmade pe care reusesc sau nu sa le vand . SUnt insa luni de zile in care nu vind nici un produs - ar trebui si pentru aceasta forma de "comert" un PFA sau orice forma juridica?( mie personal mi se pare mult sa spun comert - o completare de venituri salariale ar fi mai justificata, avind in vedere ca nu se traieste din asa ceva) . Ma gindesc la atitea persoane fizice de pe olx care vind te miri ce iar unii apar constant cam cu acelasi gen de produse - asta insemana ca desfasoara comert ilegal?