avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Plata contributiilor pentru concediul medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Plata contributiilor pentru concediul medical

Buna ziua,
Am o intrebare : un angajat care pe luna aprilie figureaza cu zilele de 1-4 la serviciu , dupa care 5-14 este in concediu medical pt boala obisnuita,15-20 medical cu cod 06 (internare spital) si 21-30 iarasi medical de boala obisnuita , ce contributii trebuie sa platesc eu ca firma pt el ?mentionez ca are salariul minim pe economie pe cartea de munca ,
si inca o intrebare , pe luna mai va avea 1-15 medical boala obisnuita si dupa va intra in prenatal ...ce se va achita pe luna mai ?
sunt nedumerita cu plata impozitului pe salariu in medical si prenatal .
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:04, 30 Aprilie 2016
nu ma poate ajuta nimeni cu un raspus ?
1. Sumele primite în caz de incapacitate temporară de muncă - concediu medical - se impoziteaza ca si veniturile din salarii.

Codul Fiscal
art.76 - Definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani și/sau în natură obținute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfășoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă acordate persoanelor care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor.
....

Normele de aplicare a Codului Fiscal
12. (1) În sensul art. 76 alin. (1) și (2) din Codul fiscal, veniturile brute din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor încasate ca urmare a unei relații contractuale de muncă, raport de serviciu, act de detașare precum și orice sume de natură salarială primite în baza unor statute speciale prevăzute de lege, indiferent de perioada la care se referă, și care sunt realizate din:
...
(vii) sumele primite în caz de incapacitate temporară de muncă;
...

2. Indemnizatia pentru concediul de maternitate nu se impoziteaza, conform art. 62 din Codul Fiscal.
Art. 62 - Venituri neimpozabile

În înțelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
....
c) indemnizațiile pentru: risc maternal, maternitate, creșterea copilului și îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie concediu prenatal ramona75 ramona75 Buna ziua! Sunt insarcinata si din 23 martie am intrat in concediu prenatal. Pe fluturas apare impozitata si suma aferenta celor 7 zile in care am fost in ... (vezi toată discuția)
Calcul spor vechime auricasofia auricasofia Va rog sa-mi scrie ti daca se ia in calcului sporului de vechime concediul de ingrijire a copilului. Daca da, care este cadrul legal? Multumesc. (vezi toată discuția)
Concediul medical se impoziteaza? elig elig Concediul medical, Prenatalul si Postnatalul se imPoziteaza? Va multumesc. (vezi toată discuția)