avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi

Marți, 15 aprilie, are loc evenimentul: Reges-Online - Care sunt noutățile și cum abordăm tranziția la noul registru de evidență a salariaților. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Camion abandonat de angajat in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Camion abandonat de angajat in strainatate

Buna ziua!
As vrea sa stiu cu pot trage la raspundere un angajat pe postul de conducator auto, care mi-a abandonat camionul in Danemarca.

Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate angaja atat raspunderea disciplinara , cat si raspunderea patriomiala a acelui salariat.

A. 1. Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

2. Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.

- model referatul de sesizare;
[ link extern ]

- decizie constituire comisie insarcinata cu efectuarea cercetarii disciplinare
[ link extern ]

- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
[ link extern ] /

- proces verbal comisie de disciplina
[ link extern ]

- decizie de sanctionare.
[ link extern ]

B. Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului în cazul răspunderii patrimoniale a salariatului sunt:
- acordul părţilor;
- acţiunea în justiţie.

Prin acordul partilor se poate din prejudiciu cauzat doar echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Ultima modificare: Vineri, 29 Aprilie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dacă este vinovat va raspunde și civil.
Daunele le.puteti recupera.
Fiind salariat va raspunde patrimonial ... salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
Multumesc tuturor pentru raspunsurile prompte!
Vreau sa va detaliez cum au stat lucrurile: miercuri, 27.04, soferul a refuzat sa mai conduca pana nu ii virez o suma de bani. Dupa mai multe discutii la telefon si pe e-mail nu l-am convins sa mearga sa descarce. Mai avea cca 200 km pana la descarcare, clientul imi spunea sa rezolv problema ca nu e de gluma. Intr-un final i-am virat banii si a plecat a doua zi sa descarce, a descarcat, mi-a trimis o demisie pe e-mail si 'pa', nu a mai vrut sa conduca. Casa de expeditii de la care primeam comenzi nu a mai vrut sa lucreze cu mine, mi-a blocat accesul la ei in sistem s.a.
Dupa ce am angajat acest sofer, adica la data de 02.02.2016, am avut multe probleme cu el: mi-a stricat o anvelopa definitiv, adica a facut explozie dupa ce a intrat intr-o teava, a primit o amenda pe AT, 480 euro, pe care am platit-o eu si, peste toate acestea, in data de 29.03.2016 a fost oprit si amendat de politia franceza cu suma de 6200 euro, pentru nedeschidere, neinchidere si neselectare tara pe cardul lui de sofer, amenda pe care n-am platit-o, iar, in final, dupa o saptamana, francezii i-au dat drumul, i-au suspendat amenda, i-au retinut taloanele si licenta de transport, si mi-au pus interdictie pe Franta. Ca urmare, eu am pierdut parteneriatul pe care il incheiasem pentru curse Benelux-FR.
Intrebarea este: cum pot sa-l trag la raspundere pentru toate acestea? M-a ruinat, mi-a lasat camionul fara acte, si-a dat demisia fara preaviz, am pierdut intelegerea cu partenerul si mai am un pic si ajung la psihiatru.
A invocat un motiv pentru a demisiona fara preaviz?

Alte discuții în legătură

Ce poate face un patron/angajat in caz de furt? valime valime Buna ziua, Am o intrebare pentru Dvs, legata de furtul intre patron si angajat. > Ce poate sa faca angajatul acuzat ca a furat si pus sa plateasca, fara ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca fara drept de somaj ginel958 ginel958 Avem o societate de exploatare material lemnos.Pentru vanzarea materialului lemnos am angajat o persoana cu studii in domeniu.Desi la Ocolul Silvic unde a ... (vezi toată discuția)
Garantia materiala kintaregala kintaregala unui sofer pe autocamion, se poate încheia contract de garantie materiala? binenteles se va încheia un pv de predare primire a camionului. este cam impropriu ... (vezi toată discuția)