Eu cetatean roman casatorit cu filipineza. Pentru ca ea nu are ambasada in Romania nu putut temporar sa isi schimbe numele in pasaport. Avem un copil nascut in noiembrie in Romania. Copilul are certificat de nastere. Pe certificatul de nastere este trecut numele meu si al ei din pasaport. Copilul are drept la alocatie ? La primaria de care apartin imi spun ca nu am drept pentru ca mama nu a schimbat numele vechi din pasaport.
Nu are nicio legatura numele mamei cu dreptul copilului de a beneficia de alocatia de stat.
Legea 61/1993
art. 1
(1) Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare. (2) Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani.
....
art.6
(1) Stabilirea dreptului de alocaţie de stat pentru copii se face pe baza cererii şi a actelor din care rezultă îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestui drept.
.....
Norme de aplicare a Legii 61/1993
art.3
(1) Alocaţia de stat pentru copiii în vârstă de până la 18 ani se acordă pe bază de cerere completată şi semnată de reprezentantul legal al copilului, definit la art. 4 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 61/1993, însoţită de originalul şi copia certificatului de naştere al copilului şi a actului de identitate al reprezentantului legal, precum şi de documentele din care să rezulte situaţia juridică a copilului faţă de reprezentantul legal, şi de orice alte documente justificative, după caz.
....
(3) Documentele din care rezultă situaţia juridică a copilului faţă de reprezentantul legal, eliberate în condiţiile legii, se prezintă în copie şi sunt, după caz, următoarele:
a) livretul de familie;
.....
j) alte documente, la solicitarea direcţiei teritoriale.
Eu mers iar la primarie .......raspuns : NU SE POATE!!! Intai sa schimbe sotia numele pe pasaport, pe urma te duci si schimbi certificatul de nastere la copil, in care sa apara numele mamei dupa casatorie, Pe urma vedem ce facem, pana atunci copilu tau nu va beneficia de alocatie.
Alocatie pentru copil
iandar
Buna am si ieu o problema am un baietel de 5 anisori.Baietelul sa nascut in Italia.In 2008 cand sa nascut copilul am solicitat statului Roman alocatie pentru ... (vezi toată discuția)