avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 246 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Legea 571-2012 art 90 - impozit pe veniturile din ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Legea 571-2012 art 90 - impozit pe veniturile din strainatate

Buna ziua tuturor. Am primit o instiintare de la finante ca ar trebui sa-mi declar veniturile din 2013 realizate in strainatate, conform articolului 90 din legea 571 din 2003, lege care este modificata in 2015.
In anul 2013 am lucrat pe un vas de croaziera in America pana in luna iulie.
Am revenit in tara, dupa care la 2 luni de zile am plecat in Norvegia, stat cu care Romania are acord de dubla impunere. Aici locuiesc, traiesc, si muncesc din 2013, si bineteles platesc taxe si impozite.
Intrebarea mea este urmatoarea: aceasta lege face parte din noul cod fiscal sau nu? Daca da, de ce se refera la veniturile retroactive din 2013? Noul cod fiscal nu a intrat in vigoare din 2015?
Cel mai recent răspuns: mitachealina , utilizator 21:20, 2 Mai 2016
Aceasta este legea care se refera la vechiul cod fiscal:

Legea 571/2003

ART. 90 Venituri obţinute din străinătate
(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi cele care îndeplinesc condiţia prevăzută la art. 40 alin. (2) datorează impozit pentru veniturile obţinute din străinătate.
(2) Veniturile realizate din străinătate se supun impozitării prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcţie de natura acestuia.
(2^1) Pentru veniturile obţinute din străinătate de natura celor obţinute din România şi neimpozabile în conformitate cu prevederile prezentului titlu se aplică acelaşi tratament fiscal ca şi pentru cele obţinute din România.
(3) Contribuabilii care obţin venituri din străinătate conform alin. (1) au obligaţia să le declare, potrivit declaraţiei specifice, până la data de 25 mai a anului următor celui de realizare a venitului.
(4) *** Abrogat.
(5) *** Abrogat.
(6) Organul fiscal stabileşte impozitul anual datorat şi emite o decizie de impunere, în intervalul şi în forma stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
(7) Diferenţele de impozit rămase de achitat, conform deciziei de impunere anuală, se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează şi nu se datorează sumele stabilite potrivit reglementărilor în materie, privind colectarea creanţelor bugetare.


ART. 40 Sfera de cuprindere a impozitului
(1) Impozitul prevăzut în prezentul titlu, denumit în continuare impozit pe venit, se aplică următoarelor venituri:
a) în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României;
(2) Persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condiţiile de rezidenţă prevăzute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, începând cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic următor anului în care aceştia devin rezidenţi în România.
Noul cod fiscal a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016 si se aplica pentru venituri inregistrate de la aceasta data incolo.
Si eu de ce am primit instiintare de la finante pentru veniturile realizate in 2013 pentru legea modificata in 2015? Nu se bate cap in cap? Stie cineva sa ma ajute sau sa ma indrume juridic? Pentru ca daca depun declaratia 201 privind veniturile realizate in strainatate, o sa fiu automat impozitata, iar eu doresc sa stiu daca aceasta lege imi este aplicata corect sau nu.
Da, trebuie sa depuneti declaratia si sa platiti conform legii din 2013 iar nu, retroactiv, celei de acum.
Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2016
Iulian MANEA, Contabil
Mda, multumesc frumos pentru raspunsuri. Intrebarea mea era cu totul alta. Oricine poate sa`isi dea cu parerea, dar nimeni nu poate spune ceva concret. Raspunsul l+am gasit singura, cautand prin legi, decrete si alte documente.Am sa+l impartasesc si cu voi, dragi colaboratori, in speranta ca voi ajuta si alte persoane care cauta aceleasi raspunsuri.

Facand referire la articolul 40, alineatul1, litera a) impozitul se aplica persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România. Ce inseamna persona fizica rezidenta in Romania? Aici gasim raspunsul:
În ce priveşte persoana fizică rezidentă, art. 7 alin. (1) pct. 23 Codul fiscal enunţă condiţiile care trebuiesc să le îndeplinească – necumulativ – o persoană fizică pentru a fi considerată rezident:

• are domiciliul în România;
• centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România;
• este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat;
• este cetăţean român care lucrează în străinătate, ca funcţionar sau angajat al României într-un stat străin.

Deci, cu alte cuvinte, toti cei care avem bultine de Romania suntem vizati sa platim impozit.
Dar vestea buna este urmatoarea: Romania a semnat un decret pentru evitarea dublei impuneri cu alte state ale lumii. Aceasta inseamna ca, daca ne aflam intr+o tara care are incheiat acest acord cu Romania, nu trebuie sa mai platim impozit si in Romania.
Aici gasiti, dragi prieteni, lista tarilor cu care Romania are incheiat acest acord:

[ link extern ]

Succes tuturor si o seara placuta!


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit venit strainatate dinup dinup Buna ziua, An citit diverse post-uri legate de impozitarea salariului obtinut in strainatate dar doresc un raspuns exact pentru cazul meu. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)
Contract cu firma din strainatate focus2009 focus2009 Sunt persoana fizica si trebuie sa primesc niste bani de la o firma din strainatate. Cum fac? ce contract imi trebuie? ce impozite platesc? multumesc.... (vezi toată discuția)
Dubla impunere ASOCIATIE PROPRIETARI ASOCIATIE PROPRIETARI Buna ziua, Fratele meu este angajatul unei soc. din Malta, cu contract pe 12 luni. Imi puteti spune va rog daca trebuie declarat la fisc plata impozitului ... (vezi toată discuția)