avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie in timpul casatoriei

Buna ziua,

Casa in care locuim are urmatoarea poveste: in urma mortii bunicului sotului meu, s-a deschis succesiunea si s-a impartit casa si pamantul aferent intre bunica, tatal si matusa sotului meu. Apoi toti trei au donat aceasta casa si pamantul aferent sotului meu. De fapt, pe actul de donatie scrie asa: "x, y si z in calitate de donatori si A casatorit cu B in calitate de donatar......noi, x,y,si z donam fara nici o rezerva pentru noi, nepotului, respectiv fiului nostru A, ca bun propriu al acestuia in conditiile art.31 lit.b din Codul Familiei, intregul drept de proprietate asupra imobilului, proprietatea nostra indiviza, situat in....etc"

Intrebarea mea este, in caz de divort, toata proprietatea ramane sotului meu sau am si eu dreptul asupra ei?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
In caz de divort , acest bun nu va face parte din masa bunurilor comune partajabile.E bun propriu al sotului .

ma gandeam eu ca asa e, desi sotul meu ma asigura ca donatia s-a facut la amandoi, desi in contractul de donatie scrie clar "donam....ca bun propriu al acestuia"....

multumesc mult pentru raspuns
Nu , donatia a fost facuta in consideratia unei singure persoane.Insa sotul poate dispune de acest bun dupa cum doreste.
Vi-l poate dona/ vinde dumneavoastra.Donatiile in timpul mariajului sunt revocabile oricand , actul ramanand fara efecte juridice , daca sotul donator isi exprima vointa in acest sens .

Vanzarile intre soti sunt prohibite de lege , insa, dupa divort , un asemenea act de poate perfecta.

Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Stimata doamna , in caz de divort dvs nu aveti dreptul la o cota parte din imobilul donat deoarece este bunul propriu exclusiv al sotului!
B-) Orice v-ar spune va minte FRUMOS!:D
Insa sotul la randul sau va poate dona jumatate din acel imobil.Este perfect legal!B-)
SUCCES!
noi ne gandeam sa vindem casa si sa cumparam o alta casa cu banii incasati de pe casa vanduta (primita de sotul meu prin donatie).

daca vom face acest lucru, eu voi avea dreptul la noua casa?

Alte discuții în legătură

Partaj si vanzare bun comun obtinut din bani proprii Florea80 Florea80 Am avut o casa pe numele meu nefiind casatorit .M-am casatorit si a rezultat un copil. Am vindut casa si cu banii obtinuti am cumparat alta casa la cara sotia ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune fara contributie la achizitionare ana500 ana500 Buna ziua. Ma puteti lamuri daca .... in situatia achizitionarii unui bun imobil (costul casei fiind achitat integral de sot) este obligatoriu sa ma ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare anonim1979 anonim1979 buna ziua problema mea este urmatoarea: tatal sotului meu este decedat, exista un act in care sotul meu detine 3/8 din casa, fratele lui 3/8 din casa si mama ... (vezi toată discuția)