avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare

buna ziua
problema mea este urmatoarea: tatal sotului meu este decedat, exista un act in care sotul meu detine 3/8 din casa, fratele lui 3/8 din casa si mama lui 2/8 din aceeasi casa. Noi vrem sa aducem imbunatatiri acelei case si nu vrem sa o facem fara sa avem acte legale. Fratele sotului meu ii cedeaza partea lui, iar mama lui vrea sa-i dea cele 2/8 parti cu contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere. Intrebarea mea este: eu ca si sotie am vreun drept asupra acestei case in caz de divort, daca pe actul de vanzare cumparare este trecut doar sotul meu? Va multumesc si astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:43, 8 Octombrie 2014
Nu aveti nici un drept ptr ca nu este bun comun. Dvs veți avea dreptul la îmbunătățirile ce le veți face, sau la ce veți achiziționa împreuna.
Stimata Doamna,

Situatia trebuie nuanta in functie de modul in care urmeaza a fi cedate cotele parti:

a) donatie - de la mama/fratele sotului Dvs catre dansul - in aceasta situatie nu aveti nici un drept de proprietate asupra imobilului.
b) vanzare-cumparare cote parti de la mama/fratele sotului Dvs catre dansul si de ce nu si catre Dvs (varianta de preferat) - evident in aceasta situatie o sa detineti impreuna cu sotul Dvs tot imobilul dupa cum urmeaza:
- sotul Dvs - proprietar exclusiv pt 3/8 din casa si proprietate comuna cu Dvs pt restul de 5/8;
- Dvs - coproprietar impreuna cu sotul pt 5/8 din casa

De asemenea este de preferat ca in cuprinsul contractelor de vanzare-cumparare sa solicitati ca notarul sa mentioneze in mod expres faptul ca pretul este platit in cote egale 50%-50% de catre Dvs si sotul Dvs.

Chiar si in situatia in care nu sunteti mentionata ca si cumparator in contractele de vanzare-cumparare de principiu aveti dreptul la o anumita cota din imobil care se poate determina doar de instanta de judecata (de la ipoteticu divort) pe baza probelor administrate in ceea ce priveste contributia la dobandirea bunurilor comune (aceste consideratii sunt valabile daca nu ati solicitat regimul separatiei de bunuri)

Stima
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2014
Silviu Costea, Avocat
anonim1979 a scris:
Intrebarea mea este: eu ca si sotie am vreun drept asupra acestei case in caz de divort, daca pe actul de vanzare cumparare este trecut doar sotul meu?

Nu, nici un drept, ar fi si culmea, este bun propriu al sotului. In caz de divort el ramane cu casa respectiva. Dvs. aveti drept la eventuale imbunatatiri, mobilier sau ce ma bagati pe acolo impreuna cu sotul (frigider, centrala, sifonier, varul de pe perete,etc). Cum s-ar spune un drept de creanta pe care trebuie sa il valorificati in maximum 3 ani de la divort.
Multumesc pentru raspuns, dar daca se face act de vanzare cumparare nu este considerat ca si bun dobandit in timpul casatoriei? Plus de asta eu vind un teren si acei bani ii voi investi in acea casa. Cum ma sfatuiti sa procedez? Va multumesc.
Stimata Doamna,

Am completat raspunsul trimis initial.

Acum revenind la intrebarile Dvs. suplimentare - Da - daca sunteti in comunitatea de bunuri a sotilor (regula generala) si nu ati cerut separatia de patrimonii este considerat bun comun dar doar pentru cotele de 3/8 si 2/8 cumparate de la mama si fratele dansului - nu si pentru cota de 3/8 mostenita)

Cu toate acestea, ramane in discutie cota ce vi se cuvine din acest bun la un eventual divort (este doar prezumata ca fiind egala - poate fi dovedit contrariu in functie de veniturie Dvs si ale sotului).

Din acest motiv - va sugerez sa ii solicitati in mod expres notarului sa va mentioneze ca si cumparator in contractele de vanzare-cumparare impreuna cu suma de bani cu care participati la aceasta cumparare - si cu mentiunea ca reprezinta fonduri proprii procurate ca urmare a instrainarii terenului (presupunand ca acesta este bunul dvs propriu).

Stima
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2014
Silviu Costea, Avocat

Alte discuții în legătură

Donatie versus vanzare-cumparare Costila Costila Buna ziua, Am mostenit 1/3 dintr-un imobil, ceilalti 2 proprietari fiind unchiul, respectiv varul meu. Varul meu doreste sa renunte la treimea pe care o ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am următoarea situație. suntem 2 frați, mama este ... marycriss marycriss Bună ziua. Am următoarea situație. Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit. Succesiunea după tata a fost facută ( atat mama cat si ... (vezi toată discuția)
Apartament cumpãrat înaintea cãsãtoriei - obiect de partaj? idsix idsix Am o locuinţă în proprietate, achitată integral si intenţionez să mă căsătoresc. Întrebări: 1. În cazulunui divort, locuinţa - proprietatea mea, ... (vezi toată discuția)