1. Munca suplimentară nu poate fi făcută decât cu acordul salariaților, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art.121 C.mun.:
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
...
2. Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, repausul saptamanal se acorda in 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
Sunt doua situatii prevazute de alin. (2) din acelasi articol in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
Pentru ca salariatul isi desfasoara activitatea sambata sau duminica, are dreptul la un spor la salariu stabilit in contractul colectiv de munca sau, dupa caz, in contractul individual de munca, potrivit dispozitiilor art. 137 alin. (3) din Codul muncii.
Prin urmare, sporul la salariu pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal este stabilit in Contractul Colectiv de Munca sau Contractul Iindividual de Munca, dupa caz.
Nu exista stipulat in legislatie care este cuantumul minim al acestui spor ... el poate fi stabilit in suma fixa sau cota procentuala.
3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....
4. Angajatorii au obligatia, potrivit Legii nr.319/2006 a securității și sănătații în muncă, să anunțe autorităților orice eveniment medical care se produce în cadrul societatii, indiferent dacă este vorba despre o boala profesionala, accident la locul de muncă.
Legea nr.319/ 2006 :
Art.27
(1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asiguratorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
.....
art.5
În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
....
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boala profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă - vătămarea violenta a organismului, precum şi intoxicatia acuta profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
....
Încălcarea acestei obligații este sancționată cu amendă contraventionala de către inspectorii de muncă. Valoarea amenzii este cuprinsă între 3500 și 7.000 de lei., conform art.39 alin.5 din Legea 319/2006.