avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nereguli la locul de munca legate de program, ore ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nereguli la locul de munca legate de program, ore suplimentare si fisa postului

Bun gasit comunitatii Avocatnet.ro

Numele meu este Roxana, lucrez Reprezentant de vanzari in cadrul unei companii care se ocupa cu vanzarea echipamente din industria IT.
Vreau sa va relatez pe scurt cateva problem pe care le intampin la locul de munca, iar in masura in care aveti timp am nevoie de indrumare.

1)Orele suplimentare
In cadrul companiei, angajatorul, reprezentat de managerul de magazine ne cere sa facem frecvent ore suplimentare neplatite sub amenintarea " cui nu-I convine poate pleca"
2) Orele lucrate sambata si duminica
Deasemenea se lucreaza sambata si duminica, aceste zile nu se regasesc ca spor pe fluturas iar daca s-au gasit vreodata la suma era mentionat 1 leu.... este posibil. cat ar trebui sa reprezinte acest spor la un salariu net de 1400 ron pentru 8 ore lucrate sambata si duminica
3) Frecvent suntem siliti sa lucram cate 6 sau 7 zile in continuu, uneori au fost chiar si 3 zile cu program de 12 ore una dupa alta, neplatite ( s-a platit program normal de 8 ore)
4) una din cele mai grave - suntem deasemenea obligati sa facem inventare noaptea ( ora 18:00- 6:00 ) fara sa fim platiti , fara a se asigura apa sau mancare si fara a se asigura transport. A doua zi suntem chemati din ziua libera pentru o renumarare,
5) fisa postului - frecvent ni se atribuie alte sarcini si responsabilitati, total diferite de fisa postului. acest fapt se intampla datorita plecarii in masa a personalului. Angajatorul si-a dat seama ca poate face aceeasi treaba cu personal redus si astfel se ajunge la situatia sus-mentionata
6) Managerul de magazine are frecvent o atitudine nepotrivita fata de angajati ( se vorbeste pe un ton ridicat [ am folosit o exprimare mai blanda]X-(, intimideaza...si iarasi alt aspect foarte important. s-au intamplat accidente de munca la serviciu din cauza oamenilor neinstruiti si fara echipament de protective...accidente cu sechele la nivel de tegumente...accidnete care nu au fost declarate.

tin sa precizez ca detin dovezi scrise/audio/video ale tuturor celor mentionate mai sus.
Intentionez sa demarez o actiune in instant asupra angajatorului insa nu stiu pasii si nu sunt sigura daca cineva mi-ar da castig ( cu toate ca detin probele mentionate mai sus )
Apelez de aceea la dumneavoastra.
Astept un raspuns in acest sens
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:24, 3 Mai 2016
1. Munca suplimentară nu poate fi făcută decât cu acordul salariaților, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art.121 C.mun.:
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
...

2. Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, repausul saptamanal se acorda in 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.

Sunt doua situatii prevazute de alin. (2) din acelasi articol in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.

Pentru ca salariatul isi desfasoara activitatea sambata sau duminica, are dreptul la un spor la salariu stabilit in contractul colectiv de munca sau, dupa caz, in contractul individual de munca, potrivit dispozitiilor art. 137 alin. (3) din Codul muncii.

Prin urmare, sporul la salariu pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal este stabilit in Contractul Colectiv de Munca sau Contractul Iindividual de Munca, dupa caz.

Nu exista stipulat in legislatie care este cuantumul minim al acestui spor ... el poate fi stabilit in suma fixa sau cota procentuala.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

4. Angajatorii au obligatia, potrivit Legii nr.319/2006 a securității și sănătații în muncă, să anunțe autorităților orice eveniment medical care se produce în cadrul societatii, indiferent dacă este vorba despre o boala profesionala, accident la locul de muncă.

Legea nr.319/ 2006 :
Art.27
(1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);

b) asiguratorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;

c) organelor de urmărire penală, după caz.
.....

art.5
În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
....
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boala profesională sau legată de profesiune;

g) accident de muncă - vătămarea violenta a organismului, precum şi intoxicatia acuta profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
....

Încălcarea acestei obligații este sancționată cu amendă contraventionala de către inspectorii de muncă. Valoarea amenzii este cuprinsă între 3500 și 7.000 de lei., conform art.39 alin.5 din Legea 319/2006.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi angajat gini_eyes gini_eyes Buna seara.sunt angajata conform contractului pe o norma de 40 ore saptamanal,de luni pana vineri.in realitate muncesc 6 ore de luni pana vineri si 12-14 ore ... (vezi toată discuția)
Autorizatie iscir nelugigi nelugigi Buna seara. Lucrez in service utilaje alimentare profesionale ca tehnician service. Pana zilele acestea, lucram doar electric si mecanic. Astazi, mi s-a ... (vezi toată discuția)
Codul muncii marcelm marcelm ce articol din codul muncii se incalca daca?.. eu lucrez 12 cu 24 /12 cu 48 si sunt pontat 8 ore de luni pana vineri 40 de ore( lucrez inclusiv sambata si ... (vezi toată discuția)