avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSIE URMAS COPIL CUANTUM MINIM
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSIE URMAS COPIL CUANTUM MINIM

Buna ziua.
Sotia mea a decedat la data de 6 februarie 2016. A lucrat ca asistent personal al unei persoane cu handicap vreme de 4 ani,8 luni si 19 zile. Apoi a fost bibliotecar vreme de 2 ani si 4 luni.
Fiul meu (elev in clasa a XI-a, fara venituri, exceptand alocatia copii - 84 de lei) si care a implinit 18 ani la doua saptamani dupa decesul mamei, a solicitat pensie de urmas.
Pe 11 aprilie curent i s-a comunicat "decizia privind acordarea pensiei de urmas" in cuantum de 49 lei (RON).
Din decizia la care m-am referit citez "punctaj mediu anual ce revine urmasilor din indicele de corectie: 0.00464".
Intrebarea mea este daca nu exista o pensie de urmas in cuantum minim garantat. Eu stiam ca pensia de urmas nu poate fi mai mica de 400 de lei.
Pare corecta decizia de la Casa de Pensii?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: palsecam , utilizator 14:02, 3 Mai 2016
Punctajul mediu anual al pensiei de urmas este de 0,05157
0,05157 + 0,00464 aferent indicelui de corectie = 0,05621 punctaj mediu anual in care intra si indicele de corectie
0,05621x871,7=49 de lei pensie
Va primi indemnizatia minima pentru pensionari de 400 de lei.
Va multumesc mult pentru ajutor.
Raman, insa, cu o nelamurire: dat fiind faptul ca i s-a comunicat ca pensia de urmas este de 49 de lei, fiul meu trebuie sa conteste decizia actuala? Nu mai are la dispozitie decat cateva zile din cele 30 prevazute de lege pentru o asemenea actiune.
1. Cuantumul pensiei de urmas este cel stabilit prin decizia de pensie.

2. - Daca acest cuantum este mai mic de 400 lei atunci diferenta pana la 400 lei se achita de la buget.
- Pe cuponul de pensie vor aparea, separat, ambele sume (49 lei + 351 lei = 400 lei).
- Adica baiatul va primi 400 lei lunar.
Stimate domn Tudor Valeriu,
Va multumesc mult pentru bunatatea de a-mi clarifica nelamurirea.
Daca am inteles bine, fiul meu va primi 400 de lei fara sa faca vreo contestatie.
Cu stima si recunostinta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie pensie cod n22 Marin69 Marin69 Bună ziua! Am depus dosarul de pensionare pe caz de invaliditate cod pensie n22 și am primit decizia din care reiese ca am pensie de 130 de lei,și vreau sa ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie de urmas anca_stan anca_stan Buna ziua. Ca urmare a decesului tatalui, copiilor mei minori li s-a calculat pensie de urmas. Am rugamintea sa ma lamuriti in legatura cu calculul ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas emil19 emil19 Va prezint urmatoarea situatie: Sotul pensionar la limita de varsta (1,41 puncte) a decedat in 2007. Sotia pensionara la limita de varsta din 2015 are in ... (vezi toată discuția)