avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declinare competenta -judecare iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declinare competenta -judecare iesire din indiviziune

Tata si sora mea au mostenit in urma decesului mamei un imobil situat in jud. Bacau, eu renuntand la mostenire. Ulterior, introducandu-se pe rolul instantei Bacau carere de iesire din indiviziune, aceasta instanta isi declina competenta, procesul urmand sa se judece in jud. Vrancea, acolo unde a fost ultimul domiciliu al mamei. Este normal sa se intample asa?
Cu multumiri, Dan
Cel mai recent răspuns: DANCAPITAN65 , utilizator 11:16, 12 August 2009
Art. 14
In materie de mostenire, sunt de competenta instantei celui din urma domiciliu al defunctului:
1. cererile privitoare la validitatea sau executarea dispozitiilor testamentare;
2. cererile privitoare la mostenire, precum si cele privitoare la pretentiile pe care mostenitorii le-ar avea unul impotriva altuia;
3. cererile legatarilor sau ale creditorilor defunctului impotriva vreunuia din mostenitori sau impotriva executorului testamentar.
Multumesc pentru raspuns, sa inteleg ca cererea de iesire din indiviziune asupra bunurilor mostenite se incadreaza la art. 14 alin. (2), adica "cererile privitoare la mostenire, precum si cele privitoare la pretentiile pe care mostenitorii le-ar avea unul impotriva altuia"?
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2009
DANCAPITAN65, utilizator
Da , este normal sa se intample asa deoarece competenta este instanta de la ultimul domiciliu al defunctului.B-)
Dacă prin cererea de ieşire din indiviziune înţelegeţi inclusiv stabilirea calităţii de moştenitor, a masei succesorale, a întinderii drepturilor moştenitorilor, atunci da, instanţa competentă este cea de la ultimul domiciliu al defunctului.
Multumesc mult, imi este clar acum.
As mai avea nevoie de o lamurire: pana sa ajunga dosarul de la Bacau la Focsani, tatal a decedat. Am deschis succesiunea eu si sora si s-a facut certificatul de mostenire dupa tata, eu mostenind o parte si sora o parte. Avem neaparata nevoie de iesire din indiviziune pe cale judecatoreasca pentru acel imobil datorita unor probleme de inscriere in cartea funciara.Eu si sora mea putem continua vechiul proces(cu iesirea din indiviziune intre ea si tata), dar iesirea din indiviziune se va face intre ea si mine?

Alte discuții în legătură

Unde se face succesiunea lutierul15 lutierul15 am o sora decedata care are a avut domiciliul in C.I. in jud Satu-Mare,tot acolo a decedat , bunurile si proprietatea care intra in discutie sunt-o livada in ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire- competenta miky1010 miky1010 Dezbaterea pentru un apartament din Adjud se poate face la Galati? (vezi toată discuția)
succesiune in judetul buzau ghbala ghbala Se poate deschide dosar de succesiune in Bucuresti cu toate persoanele din Bucuresti , bunurile in discutie fiind in judetul Buzau ? (vezi toată discuția)