Tata si sora mea au mostenit in urma decesului mamei un imobil situat in jud. Bacau, eu renuntand la mostenire. Ulterior, introducandu-se pe rolul instantei Bacau carere de iesire din indiviziune, aceasta instanta isi declina competenta, procesul urmand sa se judece in jud. Vrancea, acolo unde a fost ultimul domiciliu al mamei. Este normal sa se intample asa?
Cu multumiri, Dan
Art. 14
In materie de mostenire, sunt de competenta instantei celui din urma domiciliu al defunctului:
1. cererile privitoare la validitatea sau executarea dispozitiilor testamentare;
2. cererile privitoare la mostenire, precum si cele privitoare la pretentiile pe care mostenitorii le-ar avea unul impotriva altuia;
3. cererile legatarilor sau ale creditorilor defunctului impotriva vreunuia din mostenitori sau impotriva executorului testamentar.
Multumesc pentru raspuns, sa inteleg ca cererea de iesire din indiviziune asupra bunurilor mostenite se incadreaza la art. 14 alin. (2), adica "cererile privitoare la mostenire, precum si cele privitoare la pretentiile pe care mostenitorii le-ar avea unul impotriva altuia"?
Dacă prin cererea de ieşire din indiviziune înţelegeţi inclusiv stabilirea calităţii de moştenitor, a masei succesorale, a întinderii drepturilor moştenitorilor, atunci da, instanţa competentă este cea de la ultimul domiciliu al defunctului.
Multumesc mult, imi este clar acum.
As mai avea nevoie de o lamurire: pana sa ajunga dosarul de la Bacau la Focsani, tatal a decedat. Am deschis succesiunea eu si sora si s-a facut certificatul de mostenire dupa tata, eu mostenind o parte si sora o parte. Avem neaparata nevoie de iesire din indiviziune pe cale judecatoreasca pentru acel imobil datorita unor probleme de inscriere in cartea funciara.Eu si sora mea putem continua vechiul proces(cu iesirea din indiviziune intre ea si tata), dar iesirea din indiviziune se va face intre ea si mine?