Buna ziua
Societatea la care lucrez mi-a retinut pe ultima luna , respectiv lichidarea pentru aprilie , 84% din salariu, iar pentru luna mai se prefigureaza la fel
Motivele invocate sunt ca in urma deplasarilor facute in strainatate unde am lucrat , detasat de catre firma, in perioada ianuarie 2015-septembrie 2015, am primit mai multi bani, dar eu pentru acea perioada in firma exista o nota informativa prin care se specifica cum eram platiti, iar la sfarsitul anului trecut au venit cu o alta nota informativa prin care se modificau sumele pe care trebuia sa le primim, noi deja incasand banii pentru perioada respectiva, iar la ainceputul lunii februarie anul acesta au venit cu o alta nota informativa prin care au redus iar sumele care ar fi trebuit sa le incasam.
dupa aceste note informative au trecut la presiuni sa viram in contul societatii sumele pe care ei le considerau primite in plus, eu am refuzat acest lucru si au trecut la retinerii din salariu dae genul care am scris mai sus de 84% din salariu
in luna in care mi sa facut aceasta retinere ilegala eu am fost 10 zile in concediu medical si nu am primit nici macar suma aferenta acestui concediu medical
Cum trebuie sa procedez in acest caz? Rezolvare amiabila nu se poate ca mi sa transmis ca daca nu sunt de acord sa imi dau demisia sau ma dau ei afara
Va multumesc anticipat
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......
2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.
Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.
Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.
3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se resrtitui suma retinuta nelegal.
Retineri
DarkSoul
Buna ziua.
In cursul lunii martie, din depozitul unei firme a disparut un obiect. Este legal ca din salariu sa fie retinuta o anumita suma de la toti ... (vezi toată discuția)