avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... lndemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

lndemnizatie crestere copil

Buna seara,
Numele meu este Cristina am un baietel nascut pe data de 20.12.2015 doresc sa stiu daca cu noua lege am dreptul la concediul pt.ingrijire copil.Am locuit o perioada de timp in Spania unde am avut stagiu de cotizare.Am revenit in tara in inainte sa nasc cu o perioada.Am fost in somaj pana la data de 29.11.2015.Deoarece luna in care am nascut nu cotizasem mi~ sa spus ca nu am dreptul la indemizatie crestere copil. Inainte de a fii in somaj aveam 15 luni lucrate fara intrerupere. Acum as putea cere concediul de crestere copil?Ce acte imi sunt necesare?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:14, 5 Mai 2016
Intrucat data nasterii copilulu este 20.12.2015, perioada eligibia pentru indemnizatia CCC este ianuarie 2015 - decembrie 2015.

Daca in luna decembrie 2015 nu ati realizat nicio zi un venit supus ipozitului pe venit , atunci acest fapt a condus la neacordarea indemnizatiei CCC.

Noua lege nu cred ca va este aplicabila in cazul dvs. Dar cel mai bine este sa intrebati, totusi, la ANPIS, e-mail : anps@prestatiisociale.ro

Modificările aduse prin Legea 66/2016 se aplică după cum urmează:
a) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului;

c) pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, şi care nu se află în situaţia prevăzută la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicare lege 66/2016 - obligatie angajator CorneliaSt CorneliaSt Buna ziua, Lamuriri suplimentare privind legea 66 din 2016. Anul trecut(2015) in luna iunie,ziua 24 am nascut un baietel. Momentan ma aflau in CCC cu ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie cunoscutul cunoscutul As vrea sa-mi spuneti cu noua lege (de la 1 iulie) pentru stimulentul de insertie daca trebuie sa facem vreo cerere?Tin sa precizez ca copilul s-a nascut in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc 2016 RalucaPopa RalucaPopa Buna ziua. Ma aflu in CCC de 9 luni. Se va recalcula indemnizatia si pentru cei aflati in CCC pana la 2 ani incepand cu 1 iulie? Multumesc. (vezi toată discuția)