avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - teren cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - teren cu probleme

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu pasii pe care ar trebui sa ii urmez in procesul succesiunii.

Ca si context, tatal meu a decedat in Septembrie 2015. Ca si mostenitori directi, cred ca ar fi mama mea, eu si sora. Tatal nu a mai fost casatorit dar mai are 2 frati.

Bunuri de mostenit - apartamentul parintesc (cumparat in timpul casatoriei) si o parte dintr-un teren agricol (aprox 9 hectare) retrocedat acum mai multi ani, nu mai stiu pe ce lege. Pe acest teren exista un singur certificat de proprietate pe numele tatalui si a celor 2 frati ai lui. Terenul a apartinut bunicului ianinte de colectivizare iar momentan este dat in arenda la o asociatie agricola.

Acum intrebarile:
1 - in cat timp se dezbate succesiunea? Din cate am inteles, trebuie facuta in 1 an de zile de la deces. Se poate face la orice notar?
2 - in afara de sotie (mama mea) si cei doi copii, mai au drept la succesiune si fratii tatalui?
3 - daca depasim termenul legal (1 an?), fratii tatalui pot avea vre-o pretentie (in special asupra terenului pe care exista un singur certificat comun de proprietate)?
4 - cum ar trebui sa procedam pentru a deveni proprietari de drept (impreuna cu mama si sora) asupra cotei parte din terenul mentionat? Banuiesc ca trebuie deschis un proces sau se poate face o intelegere amiabila cu ceilalti frati la orice notar? Mentionez ca nu am avut inca nici o discutie cu unchii, as vrea sa stiu in avans care sunt drepturile noastre si cum putem aborda problema.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: catalinn008 , utilizator 07:34, 7 Mai 2016
Este bine sa faceti succesiunea in termen de un an, deoarece veti plati doar taxele succesorale , fara sa platiti impozit pt bunurile mostenite. Puteti face succesiunea in localitatea unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Pt apartament, doar sotia si copii sunt mostenitori. Pt terenul mostenit de la tatal sau, e normal ca si ceilalti frati au drepturi egale, probabil ca exiata undeva trecut ca mai sunt si ceilalti frati, insa trebuie facuta scoaterea din indiviziune.Pe cale amiabila, la notar, sau in instanta.
Multumesc de raspuns. Pentru terenul agricol evident ca toti cei 3 frati sunt proprietari (exista un act de proprietate pe numele celor 3), intrebarea mea era daca cei 2 frati ramasi in viata pot ridica pretentii (acum sau peste 1 an daca nu se face succesiunea pana atunci) asupra treimii care i-ar reveni de drept tatalui meu (decedat).

Daca succesiunea nu se face in decurs de 1 an, mai exista si alte implicatii in afara de plata impozitului? Ma gandesc ca poate iesirea din indiviziune ne duce peste acest termen (poate fi vorba de masuratori, cadastru, piedici puse de frati pentru a amana tot procesul etc).

Succesiunea se poate face si in alt oras decat domiciliul decedatului? Intreb deoarece eu locuiesc in Bucuresti (la fel si fratii tatalui), mama intr-un orasel de provincie. Iar terenul agricol este intr-o comuna de prin Dobrogea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune pentru iesirea din indiviziune dedeman dedeman Salutare tuturor. Va rog sa ma ajutati cu un sfat in legatura cu o procedura de iesire din indiviziune. In fapt: Detin dupa tatal meu (cu certificat de ... (vezi toată discuția)
Mostenitor nementionat pe titlul de proprietate. succesiune. intabulare. MariusEmilian MariusEmilian Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in descifrarea unei situatii mult prea stufoase pentru mine! Scopul final al expunerii este intentia de a face ... (vezi toată discuția)
Succesiune cbcr cbcr Buna ziua, Daca se incepe dezbaterea unei succesiuni in instanta care sunt mai multi mostenitori, se poate cere doar dreptul de proprietate al unui teren ... (vezi toată discuția)