avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Lamurire contravaloare amenda circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Lamurire contravaloare amenda circulatie

Buna ziua,
In data de 01.05.2016 , ora 1:30 am fost oprit de un echipaj de politie si am primit amenda + suspendare 60 de zile pentru conducere autoturism pe sensul opus de mers , prin incalcarea liniei dubla continue. Nu vreau sa discut ce sa intamplat (desi agentul putea fi mai "bland"). A incadrat fapta la art. 101/03/d din OUG 195 si a aplicat un numar de 6 puncte de amenda cu valoarea de 810 lei.
Intrebarea este, de ce am primit valoarea de 810 lei, avand in vedere ca, 1 punct de amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie astfel 6*105= 630 sau 6*125=750 (luand in considerare marirea de la 01.05.2016).
Poate fi amenda mai mare decat calculul de mai sus? E la latitudinea agentului? Se poate contesta sau diminua valoarea?
Totodata, procesul verbal poate fi contestat daca pe acesta sunt sunt 3 semnaturi diferite ale agentului precum si pe dovada de circulatie?
Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2016
Arsys, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:47, 11 Mai 2016
In cazul de fata se poate considera ca agentul ori a stabilit de la sine un salariu minim brut pe economie ori a uitat calculatorul la birou, ori a calculat in gand!!

Numarul de puncte amenda se dau in conformitate cu prevederile legale.

La latitudinea agentului ramane doar aprecierea nr de puncte, nu poate da puncte cu virgula.

Daca pe pv este inscris intradevar 810 in loc de 750 cat ar fi fost corect, se poate considera ca va este cauzat un prejudiciu iar procesul verbal poate fi contestat si solicitat anularea pe motiv de nulitate absoluta.
Probabil ca agentul de politie stia ca salariul minim pe economie este de 1350 lei. Atunci 135*6 = 810 lei. Contestati valoarea amenzii. Sanctiunea aplicata pentru savarsirea contraventiei (circulatia pe contrasens) poate fi contestata daca aveti argumente care nu pot fi combatute.
Multumesc de raspunsuri.
Se poate obtine anularea procesului verbal pe baza greselii matematice?
Anularea PV sigur nu-l vei obtine. Contraventia a fost sbilita ok, pedepsita si ai si semnat PV cred. Ptr. erori materiale din inscris nu duce la anularea lui. Acestea vor fi remediate la val. reala. Deci nu vei scapa, ca sa nu te mai plimbi prin instante si mai cheltui si bani , eu zic sa o platesti, asta e, nu e un capat de tara.
DetectivGabriel a scris:

Ptr. erori materiale din inscris nu duce la anularea lui.


Eroarea materiala in cazul de fata cauzeaza un prejudiciu contravenientului, asa ca poate fi cazul unei nulitati absolute si nu relative.

Semnarea sau nesemnarea procesului verbal nu inseamna anularea dreptului de contestare a pv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala - cuantum amenda gresit, lipsa martor Luiza_32 Luiza_32 Buna ziua, as vrea sa stiu daca pot contesta un pv de amenda circulatie care are trecut la valoarea amenzii o suma gresita, adica 9 x 67= 630 lei, in loc de ... (vezi toată discuția)
Proces verbal completat gresit ivsalex ivsalex Buna ziua. In data de 30.05.2020 am fost surprins cu viteza de 75 km/h in localitate, fiind oprit de politie. Agentul constatator mi-a aplicat 4 puncte de ... (vezi toată discuția)
Pe pv de contravenție întocmit în 9 ianuarie scrie anul 2018 în loc de 2019. am vreo șansă de câștig în instanță cu motivul acesta? Iustin. Iftode Iustin. Iftode Bună ziua, în data de 9 ianuarie 2019 am fost oprit de către un echipaj al politiei rutiere Iași pentru ca am fost surprins cu pistolul radar cu viteza de ... (vezi toată discuția)