avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Interzicerea platii orelor pentru suplinire concediu ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Interzicerea platii orelor pentru suplinire concediu medical

Buna ziua! Am fost informati de conducerea scolii ca, in urma controlului CF, se interzice plata cu ora profesorilor care efectueaza orele colegilor aflati in concediu medical. Mentionez ca aceste ore sunt suplinite de profesori in orele lor libere si nu se suprapun peste orele obligatorii din orarul zilnic al acestora. Ni s-a spus ca orele se pot plati doar din a sasea zi din concediul medical al colegului bolnav. Va rog sa-mi spuneti pe ce lege se bazeaza aceasta explicatie. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: maria_liliana1967 , utilizator 14:06, 10 Mai 2016
1. - Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta de catre angajator si Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS) astfel:

* primele 5 zile de incapacitate temporara de munca suportate de angajator;
* de catre FNUASS (Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate), incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca.

- Exceptie fac concediile medicale de maternitate, risc maternal, ingrijire copil bolnav, reducerea timpului de lucru, concediile pentru carantina care se suporta integral din FNUASS.


2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 12
Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:

A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;

B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;
...

3. - Din ce spuneti dvs. cred ca organul de control face o confuzie care arata necunoasterea prevederilor legale.
- Sa vi se spuna care este baza legala a dispozitiei date.

4. - Plata indemnizatiei de concediu medical nu are nici o legatura cu plata salariului pentru persoana care inlocuieste pe salariatul aflat in concediu medical.
Va multumesc pentru raspuns! Insa, acelasi lucru se transmite si de la Inspectoratul Scolar: nu se platesc orele suplimentare pentru suplinirea colegilor aflati in concediu medical pentru ca nu da voie Curtea de Conturi, decat din a cincea zi. In acest caz ce este de facut? Ce trebuie sa facem noi, profesorii, care am suplinit aceste ore si am primit acest raspuns si bineinteles ca nu am fost platiti? Directorii accepta fara sa comenteze atat ,,indicatiile" primite de la ISJ, cat si cele primite de la Curtea de Conturi.
1. Cand Curtea de Conturi a incheiat actul de control a precizat acolo si prevederea legala care interzice plata in primele 5 zile a celor care suplinesc pe cei aflati in concediu medical.

2. Asadar sa vi se spuna care este aceasta prevedere legala (eu nu am auzit de asa ceva).

3. - Puteti da in judecata la angajatorul dvs. la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
- Sunteti scutita de taxa de timbru si de timbru judiciar.
Am inteles. Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare sume fnuass ELENA MOCIU ELENA MOCIU Bună dimineața, Avem un concediu medical, cod 01, perioada 6 zile. A 4-a și a 5-a zi sunt sambata, respectiv duminică, programul salariatului L-V 9-17. Eu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical catalina45 catalina45 buna ziua...lucrez ca miner la una din minele din localitatea Lupeni...am fost in concediu medical si intreprinderea mi a platit doar jumatate din ... (vezi toată discuția)
3 zile de concediu medical nu se platesc??? AntiKap AntiKap Astazi am primit salariul si patronul nu mi-a platit 3 zile de concediu medical X-( pentru ca, spunea el, CAS nu remunereaza concediul medical sub 4 zile?! Mi ... (vezi toată discuția)