avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

buna ziua...lucrez ca miner la una din minele din localitatea Lupeni...am fost in concediu medical si intreprinderea mi a platit doar jumatate din contravaloare motivatnd ca, conform unei legi pe care nu mi au spus au posibilitatea de a nu mi plati concediul medical integral...precizez ca am o vechime de 27 ani vechime in subteran...multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:20, 30 August 2016
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

OUG nr.158/2005
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
…..

Art.47
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
Asemenea lege exista numai in capul celor care v-au spus asa ceva.
catalina45 a scris:

buna ziua...lucrez ca miner la una din minele din localitatea Lupeni...am fost in concediu medical si intreprinderea mi a platit doar jumatate din contravaloare motivatnd ca, conform unei legi pe care nu mi au spus au posibilitatea de a nu mi plati concediul medical integral...precizez ca am o vechime de 27 ani vechime in subteran...multumesc anticipat




Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta de catre angajator si Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS) astfel:

- primele 5 zile de incapacitate temporara de munca suportate de angajator;
- de catre FNUASS (Fondul national Unic de asigurari de sanatate), incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca sau pensionarii.

Mina Lupeni apartine de CE Hunedoara ,unitate care se află in insolvență din 7 ianuarie 2016

Avand in vedere starea de insolventa,drepturile salariale ale angajatilor se achita din fondul de garantare a creantelor salariale
De aceea ,s=ar putea sa va fi fost platite doar primele 5 zile de concediu,din acest fond.
Luati legatura cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care va poate plati indemnizatia pentru concediu medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste concediul medical varga magda varga magda daca am o sarcina cu risc si sant in concediu medical cine imi plateste concediu si daca trebuie sa astept pana primeste firma bani de la casa de asigurari ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical pdmg pdmg Buna ziua. Am si eu o intrebare :cum se plateste concediul medical? daca angajatorul este obligat sa mi plateasca banii daca acestia nu i au venit de la ... (vezi toată discuția)