avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu mostenirea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu mostenirea

in anul 2004 ,in urma decesului socrului meu , soacra a solicitat din partea noastra o imputernicire notariala pentru renuntarea la mostenire in favoarea ei pana la decesul acesteia lucru pe care l-am si facut .mentionez ca mai sunt inca 3 frati ,si am inteles ca initial a cerut acelasi lucru si lor.la data stabilita pentru dezbaterea succesinii noi nu am fost si am trimis procura pe unul din frati. imediat dupa aceia am aflat ca o parte din mostenire a fost impartita intre cei trei si soacra mea .am crezut initial ca a fost impartita doar partea ce a revenit socrului meu,dar nu a fost asa .zilele trecute am gasit in casa actele notariale din care rezulta ca intreaga mostenire a fost impartita intre cei trei si soacra mea in proportii egale ,adica fiecare cate 1/4 din total iar in dreptul sotiei a trecut ca noi am renuntat la mostenire in totalitate. acest lucru nu este adevarat pentru ca noi am renuntat in favoarea soacrei pana la decesul acesteia .intrebarea mea este :cum a fost posibil ca intreaga avere sa fie impartita in parti egale celor patru cand noi nu am imputetnicit pe soacra pentru lucrul acesta ?orice sot supravietuitor stiu ca primeste 1/2 din total si restul proportional pe numarul de membri inclusiv sotia in viata .la un calcul simplu soacra primea 1/2 plus 2/5 adica o parte din ce ne revenea noua plus partea ei .dar nu inteleg cum am fost noi scosi din joc si intreaga avere impartita in parti ega le la 4 persoane
Ati fost scosi "din joc" pentru simplul motiv ca prin renuntare la mostenire se renunta la toate drepturile.

Iar prin procura pe care a dat-o fratelui a pus bomboana pe cota de mostenire!

Nu exista posibilitatea sa se renunte pana la decesul in favoarea caruia se renunta.

Cu alte cuvinte, cel in favoarea caruia se renunta are drepturi depline asupra cotei din masa succesorala la care se renunta, poate sa o vanda, sa o doneze, sa o lase prin testament oricui doreste iar cel care a renuntat nu mai are niciun drept din momentul renuntarii.

Se pare ca sotia a fost indusa in eroare in mod intentionat. Este si vina sotiei ca nu s-a informat suficient ce presupune renuntarea la cota din partea tatalui.

Intrebarea este cum s-a facut renuntarea la cota de mostenire, prin procura data fratelui sau la notariat?

Adica in procura se specifica ca fratele este imputernicit pentru renuntare sau sotia a dat declaratie de renuntare la notariat?

Daca in procura fratele nu a fost imputernicit pentru renuntare atunci renuntarea este nula.
a fost o renuntare la notar in favoarea mamei[soacrei] ,aceasta fiind in viata si in momentul actual
poate am fost confuz :noi am dat procura notariala de renuntare in numele soacrei si am trimiso prin intermediul fratelui ,nu am predato noi personal la dezbaterea succesiunii notarului care s-a ocupat de intocmirea actelor de succesiune
Tot nu se intelege cum ati procedat!

Sotia a fost la un notariat si l-a imputernicit pe frate sa sa renunte in favoarea mamei sau ea a dat o declaratie de renuntare la notariat iar declaratia a fost trimisa prin intermediul fratelui la notarul unde s- facut dezbaterea mostenirii?
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2016
cyan, moderator
sotia a fost la notar si a facut declaratia si a fost trimisa prin intermediul fratelui

Alte discuții în legătură

Anulare la renuntare la mostenire? sch sch Dupa deschiderea succesiunii de la tata, sora face renuntare la mostenire care ii revine fratelui casatorit. Intentia acestui gest e ca, in contrapartida, ... (vezi toată discuția)
Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! socrul meu, detinator al unui certificat de mostenitor ... monica61 monica61 Buna ziua! Socrulmeu, detinator al unui certificat de mostenitor pentru casa si teren, a murit, lasand in urma o sotie si patru copii. Vor sa faca succesiunea ... (vezi toată discuția)