avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Sfat cu privire plata impozit pe venit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Sfat cu privire plata impozit pe venit

Buna ziua,

Am nevoie de un sfat cu privire la plata impozitului pe profit. In ultimii trei ani am lucrat in timpul liber pe internet ca tutor freelancer. Initial am lucrat prin intermediul unui site care imi lua un comision si imi dadea clienti. L-am ajutat pe un student arab sa-si faca temele si proiectele pe care le avea la universitatea din America unde isi facea studiile. Am devenit prieteni si am intrat in legatura pe facebook. Am lucrat pe parcusul anului 2013 cu el si m-a platit suma de 4300 de lei. La sfarsitul acelui an a plecat din SUA inapoi in Arabia Saudita, dar inainte sa plece m-a pus in legatura cu prietenii lui. I-am ajutat si pe acestia cu diverse teme si am devenit apropiati.Ca rasplata mi-au trimis 6500 de lei in 2014 si in 2015 suma de 2674 de dolari. Toate sumele au fost trimise prin Paypal, in unele ocazii sub titlul de cadou iar in altele sub titlul de plata.

Incepand cu 2014 am raportat impozitul pe profit pe anul precedent prin intermediul declaratiei 201 (venituri obtinute in strainatate - din drepturi de autor). Am facut la fel si in 2015. Problema este ca am auzit ca odata cu noul cod fiscal au fost introduse si alte obligatii fiscale (CAS, pensii) care trebuie platite. Asta ar insemna ca ar trebui sa platesc cam 25% din ce am castigat, ceea ce ar fi cam mult pentru mine (nu-mi pot permite in prezent). As vrea sa stiu daca este adevarat ca incepand cu anul acesta nu se mai plateste doar 16% ci si celalte obligatii fiscale (n-am PFA, nici firma).

De asemenea, as vrea sa stiu daca este absolut necesar sa declar acesti bani. Am vrut sa fiu mai catolic decat papa in anii trecuti dar in acest moment nu mi-as putea permite sa fac plata impozitului. Nu exista vreo portita legala prin care sa scap de declararea acestei sume? Nu am avut nici un fel de contract cu acesti indivizi. De multe ori nici macar o intelegere clara cu privire la ce sume vor trimite. Doar imi multumeau pentru ajutor si ma anuntau ca mi-au trimis suma x in contul de PayPal. As putea argumenta ca banii acestia cu fost defapt donatii din partea unor prieteni?

Ce risc daca fiscul descopera ca nu am declarat acesti bani (suma destul de mica transferata in contul BCR din Romania in 2015 - in jur de 9000 de lei) ?

Alte discuții în legătură

Problema impozit pe profit weedmastersr weedmastersr Buna ziua, Am nevoie de un sfat cu privire la plata impozitului pe profit. In ultimii trei ani am lucrat in timpul liber pe internet ca tutor freelancer. ... (vezi toată discuția)
Pfa - norma venit - freelancer it ovidiu86 ovidiu86 Buna ziua, As dori sa imi fac si eu un PFA cu norma fixa de venit si am unele neclaritati : 1) Cum se declara veniturile tinand cont de faptul ca banii toti ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit siso siso In anul 2014 in primele 3 trimestre am fost microintreperindere iar din octombrie 2014 am devenit platitor de impozit pe profit .La 31.12.2014 am inregistrat ... (vezi toată discuția)