instanta mi-a cerut sa depun o delegatie ca reprezint interesele altei parti, adica sunt parte vatamata intr-un dosar impreuna cu o ruda dar organele judiciare nu m-au constituit parte vatamata adica au refuzat sa ma cheme sa depun declaratie, cu toate ca am depus plangere in alt dosar identic de fapt, pe care organele judiciare nu l-au conexat cu celalalt
Dupa ce ruda a formulat plangerile impotriva actelor procurorului am formulat o cale de atac impotriva incheierii de respingerea plangerii impotriva actelor procurorului.
Instanta mi-a cerut sa depun o delegatie ca reprezint interesele altei parti invocand ca n-am calitate procesuala activa altfel ceea ce sunt in dezacord dar instanta are ultimul cuvant legal sau nelegal deci...
Cine plateste cheltuielile de judecata daca pierd calea de atac si sunt mandatat de ruda mea sa-i reprezint interesele? As prefera sa le platesc eu dar sa reprezint interesele rudei mele totusi... cum fac?
EDIT: am gasit legislatie. Totusi poate stie cineva cum se procedeaza standard ca sa n-am frictiuni cu instanta pe aceasta tema...
Art. 79 - Persoana vatamata
Persoana care a suferit o vatamare fizica, materiala sau morala prin fapta penala se numeste persoana vatamata.
Art. 80 - Desemnarea unui reprezentant al persoanelor vatamate
(1) In situatia in care in cauza exista un numar mare de persoane vatamate care nu au interese contrarii, acestea pot desemna o persoana care sa le reprezinte interesele in cadrul procesului penal. In cazul in care persoanele vatamate nu si-au desemnat un reprezentant comun, pentru buna desfasurare a procesului penal, procurorul sau instanta de judecata poate desemna, prin ordonanta, respectiv prin incheiere motivata, un avocat din oficiu pentru a le reprezenta interesele. Incheierea sau ordonanta va fi comunicata persoanelor vatamate, care trebuie sa incunostinteze, in termen de 3 zile de la primirea comunicarii, procurorul sau instanta in cazul in care refuza sa fie reprezentati prin avocatul desemnat din oficiu. Toate actele de procedura comunicate reprezentantului sau de care reprezentantul a luat cunostinta sunt prezumate a fi cunoscute de catre persoanele reprezentate.
(2) Reprezentantul persoanelor vatamate exercita toate drepturile recunoscute de lege acestora.
si literatura de specialitate...
[ link extern ]
[ link extern ]
VCPP - drept comun
Art. 76 - Explicatii prealabile
Organul de urmarire penala sau instanta de judecata are obligatia sa cheme, spre a fi ascultate, persoana care a suferit o vatamare prin infractiune, precum si persoana civilmente responsabila.
Inainte de ascultare, persoanei vatamate i se pune in vedere ca poate participa in proces ca parte vatamata, iar daca a suferit o paguba materiala sau o dauna morala, ca se poate constitui parte civila. De asemenea, i se atrage atentia ca declaratia de participare in proces ca parte vatamata sau de constituire ca parte civila se poate face in tot cursul urmaririi penale, iar in fata primei instante de judecata, pana la citirea actului de sesizare.