avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pastrarea numelui de familie dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pastrarea numelui de familie dupa divort

La divortul prin notaiat sotul a fost de acord cu pastrarea numelui de famile de catre sotie.
Mai este posibil sa se revina asupra acestei hotarari?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:25, 2 Noiembrie 2018
Daca sunt motive care justifica pastrarea numelui pt fosta sotie, chiar daca nu erati de acord, ar fi putut sa-l pastreze, deci, poate obtine in instanta acest drept, chiar daca va razganditi.

Cod Civil/Art. 383 - Numele de familie după căsătorie

(1) La desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei. Instanţa ia act de această înţelegere prin hotărârea de divorţ.

(2) Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soţi sau de interesul superior al copilului, instanţa poate să încuviinţeze ca soţii să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unei înţelegeri între ei.

(3) Dacă nu a intervenit o înţelegere sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi poartă numele dinaintea căsătoriei.

Daca a fost de acord si au divortat deja, nu se mai poate razgandi. Femeia va ramane cu numele cat doreste.

gi-jane2 a scris:

Daca a fost de acord si au divortat deja, nu se mai poate razgandi. Femeia va ramane cu numele cat doreste.
Eu am divortat cu sotia mea pe cale administrativa.M-a rugat sa pastreze numele de familie,am acceptat.Nu am stiut ca numele este legat si de domiciliu.De fapt am acceptat si numele si domiciliul sa le aibe.Intrebarea mea este daca ea mai poate reveni la numele ei de familie si daca poate renunta la domiciliul acual cu toate ca ea nu mai locuieste la domiciliul din buletin?
Numele nu are legatura cu domiciliul. Poate sa isi ia alt nume doar daca vrea.
In privinta domiciliului, situatia se va remedia cand isi va schimba buletinul.
Puteti sa anuntati la evidenta populatiei sa ii puna in vedere sa isi schimbe buletinul, asta daca stiti unde locuieste, ori o dati in judecata pe obligatia de a face, sa cereti sa isi schimbe domiciliul pt ca e al dvs si domiciliul ei nu mai e acolo.
Cu ce va deranjeaza totusi ?
Va vine si corespondenta ei ? O sa va vina si daca isi va schimba domiciliul pt ca asa figureaza in baza de date a tertilor.
Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2018
gi-jane2, moderator
La Primarie am semnat si eu si ea ca sunt,suntem de acord sa pastreze numele si domiciliul.Ci a schimbat-o anul trecut in urma cununiei civile.Va intreb,am inteles k numele il mai poate schimba doar dk se va marita.In alte situatii nu va putea pt ca am semnat amandoi.In legatura cu domiciliul am inteles ca vrea sa-l schimbe.E posibil ?Mai trebuie sa schimbe domiciliul.Ea sta in alt oras acum

Alte discuții în legătură

Schimbare nume si domiciliul in urma divortului sorin74ivn sorin74ivn Eu am divortat cu sotia mea pe cale administrativa.M-a rugat sa pastreze numele de familie,am acceptat.Nu am stiut ca numele este legat si de domiciliu.De fapt ... (vezi toată discuția)
Divort sakhal sakhal Buna ziua! As dori sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate. Problema este in felul urmator< Doamna si Domnu Popescu hotarasc sa divorteze,insa Domnu ... (vezi toată discuția)
Schimb nume dupa divort si unul din soti decedat nadejdailea nadejdailea Buna ziua, casatorita in romania si dupa 16 ani ne-am divortat in Spania, el a decedat dupa 2 luni de la divort. Nu am specificat schimbarea numelui si pactul ... (vezi toată discuția)