avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimb nume dupa divort si unul din soti decedat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimb nume dupa divort si unul din soti decedat

Buna ziua, casatorita in romania si dupa 16 ani ne-am divortat in Spania, el a decedat dupa 2 luni de la divort. Nu am specificat schimbarea numelui si pactul este aprobat prin Exequator, am facut si declaratia la consulat ca vreau sa raman cu acelasi nume al fostului sot. Familia imi cere sa imi schimb numele, au vre-o cale de a ma obliga sa il schim? Nu vreau pentru ca avem 3 copii si ar trebui sa schimb absolut toate actele....si chiar este foarte complicat.
Va mulltumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business 16:21, 10 Septembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chestiunea privind pastrarea sau schimbarea numelui de familie dobandit prin casatorie se transeaza in procedura de divort si vizeaza sotii si nu alte rude. In cazul dumneavoastra fostul sot a decedat dupa 2 luni de la finalizarea divortului. Nu se mai pune problema existentei acordului fostului sot (actual decedat) in procedura de divort, privind situatia numelui sotiei divortate fata de pastrarea sau revenirea la numele dinaintea casatoriei.
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2022
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business
Ați depus la dosarul de exequator declarația referitoare la păstrarea numelui ?
Nu este mentionat la exequator, doar acordul de divort si acolo nu este specificat nimic de nume, intelegerea noastra a fost sa nu il schimb ca sa nu le schimb la copii. Poate supune vre-o problema?
Daca divortul s-a pronuntat in Spania, si recunoasterea in Romania s-a realizat c f noul cod civil, nefiind avuta in vedere declaratia de pastrare a numelui din casatorie, se aplica art.383 alin 3, NCC, - nu a intervenit o înţelegere sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea privind pastrarea numelui...fiecare dintre foştii soţi poartă numele dinaintea căsătoriei.” In practica insa, fostul sot fiind decedat, la ofiterul de stare civila, daca detineti certificatul de deces, in orice problema preschimbare carte de identitate puteti prezenta certificatul de deces in loc sa va folositi de hotararea de divort. Daca va declarati divortata atunci chestiunea devine complicata ptr dv caci va trebui sa reveniti la numele dinainte de casatorie si va complica timpul cu initierea anumitor demersuri.

Numai instanţa de judecată şi numai cu ocazia pronunţării divorţului poate să încuviinţeze păstrarea numelui de familie dobândit prin încheierea căsătoriei care urmează a se desface, însă numai în măsura în care soţul interesat a formulat o cerere în acest sens, nu și din oficiu. Nu există posibilitatea pentru cel interesat de a solicita păstrarea numelui de familie dobândit prin încheierea căsătoriei după ce căsătoria respectivă a fost desfăcută prin divorţ (printr-o cerere formulată pe cale administrativă sau printr-un alt proces) Prin urmare, dacă nu s-a formulat o cerere prin care se solicită menţinerea numelui de familie dobândit la încheierea căsătoriei şi, desigur, nicio cerere prin care se solicită să se ia act de învoiala soţilor, instanţa de divorţ este obligată sa dispună, chiar şi din oficiu, revenirea la numele de familie avut anterior căsătoriei.

Cazul dv este unul atipic, putand specula aspectul nepronuntarii instantei cu privire la revenirea la numelke purtat dinaintea casatoriei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Septembrie 2022
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Razgandire ADANNA ADANNA In cererea initiala de desfacere a casatoriei, sotul meu a declarat ca e de acord sa-mi pastrez numele dobandit prin casatorie. Intre timp, am depus si eu o ... (vezi toată discuția)
Divort-cu pastrarea numelui de catre sotie. Borza Borza Sotia a introdus actiunea de divort cu solicitarea de desfacere a casatoriei, cu revenirea la numele avut inainte de casatorie. Ulterior dupa ce s-a introdus ... (vezi toată discuția)
Parintii mei au divortat, pot lua si eu numele mamei? dede23 dede23 parintii mei au divortat, iar mama si-a reluat numele dinaintea casatoriei, vreau sa stiu daca si eu pot lua numele ei. unde trebuie sa merg pentru a-mi ... (vezi toată discuția)