avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Razgandire
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Razgandire

In cererea initiala de desfacere a casatoriei, sotul meu a declarat ca e de acord sa-mi pastrez numele dobandit prin casatorie.
Intre timp, am depus si eu o cerere reconventionala, in care mi-am spus si eu pasul si motivul real al divortului, insa in modul cel mai pasnic...Cu toate astea, sotul meu a fost vadit lezat si si-a schimbat atiudinea vizavi de pastrarea numelui...
Am sanse totusi sa mi-l pastrez, desi el se opune?...

As vrea acest lucru numai si numai ptr copii, sa nu traiasca si complexul numelui de familie al mamei diferit de al lor.

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters79003 , utilizator 15:54, 7 Martie 2010
In Codul Familiei (art 40) se precizeaza ca sotul care a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot poate sa poarte acest nume si dupa desfacerea casatoriei daca sotii se invoiesc (cad de acord) asupra acestui aspect.
Din moment ce nu exista acord in aceasta privinta se pare ca nu veti putea purta dupa desfacerea casatoriei numele de familie al fostului sot.
Aceasta in conditiile in care motivarea dvs (aceea de a avea acelasi nume cu copii dvs) nu este una suficient de puternica.
In schimb, acelasi articol, prevede ca, pentru motive temeinice instanta poate incuviinta purtarea numelui sotului si dupa desfacerea casatoriei chiar in lipsa unei invoieli a sotilor in privinta acestui aspect.
Pentru a stabili astfel, in practica, instantele au decis ca sotul poate sa pastreze dupa desfacerea casatoriei numele celuilalt sot daca, spre exemplu, a fost cunoscut in viata publica sub acest nume si are o cariera de succes iar revenirea la numele anterior ar putea cauza confuzie ori sotul care doreste pastrarea numelui locuieste si lucreaza cu forme legale in strainatate iar schimbarea numelui ar impune reluarea procedurilor in statul respectiv.
Depinde foarte mult de situatia concreta si de istetimea avocatului dvs.
Achiesez la cele spuse de dl. avocat.
Teoretic aveti sanse, dar de obicei instanta respinge cererea de pastrare a numelui daca sotul e impotriva.
Daca sotul se opune ca dv. sa va pastrati numele dobandit ca urmare a incheierii casatoriei, din pacate, simplul motiv al numelui diferit al mamei fata de cel al copiilor nu constituie un motiv intemeiat pentru pastrarea numelui, fara acordul sotului.
Pe scurt, sansele sunt zero. ;)
Conform practicii,la solicitarea expresa a sotului,de regula daca in cauza nu sunt motive speciale,instanta admite cererea sotului.
poate se razgandeste, totusi
daca nu, dupa divort si revenirea la numele de fata, puteti incerca sa-l schimbati pe cale administrativa si sa luati numele copiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pastrare nume dupa divort mami76 mami76 Buna ziua, am divortat acum o saptamana, eu am fost reclamanta, sotul nu s-a prezentat la nici o infatisare. A fost decizia lui. La sfarsit judecatoarea a ... (vezi toată discuția)
Divort-cu pastrarea numelui de catre sotie. Borza Borza Sotia a introdus actiunea de divort cu solicitarea de desfacere a casatoriei, cu revenirea la numele avut inainte de casatorie. Ulterior dupa ce s-a introdus ... (vezi toată discuția)
Pastrare nume dupa divort ContSters6135 ContSters6135 buna seara! am si eu o dilema...clienta mea, desi in actiunea initiala de divort pe care am introdus-o la instanta dorea revenirea la numele de fata, acum si-a ... (vezi toată discuția)