avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi salariale

Buna ziua,ma numesc Liana Alexe si sunt o mamica care a nascut in data de 17 februarie 2009 si ma aflu in concediu pentru cresterea copilului de pana la 2 ani din data 1 Mai 2009 si care beneficiaza de o indemnizatie de 600 ron.
Incepand din 5 ianuarie 2009 pana la data de 31 aprilie 2009 am beneficiat de concediu de maternitate.
Problemele cu care ma confrunt sunt destul de serioase,deaceea va rog respectuos sa-mi trimite-ti un raspuns urgent! Va multumesc! Sper sa ma poata ajuta cineva.
Sotului meu i se va incheia contractul de munca la data de 1 Septembrie 2009, deaceea dorim sa ne schimbam rolurile si el sa intre in concediu de cresterea copilului de pana la doi ani, el avand deja o cotizatie la stat de aproximativ 4 ani inainte de nasterea copilului si poate intra cu 85 % din salariu (avand un salariu mai mare), iar eu sa-mi suspend indemnizatia si sa ma intorc la serviciu.Am intrebat deja la Directia Gen. de Asistenta Sociala si Protectia Copiluilui,si mi s-a spus ca se pot schimba rolurile chiar daca i se va incheia contractul de munca sotului meu.Ce se va intampla cu cartea lui de munca? ii va merge vechimea daca nu mai este bagata la nici un serviciu?

Problema ar fi ca la mine la serviciu nu prea merge " treaba",si imi este frica ca o sa ma dea si pe mine afara.
Intrebarile ar fi daca Au voie sa ma dea afara sau nu? Ce drepturi mai am ca salariata mama vis -a vis de acest lucru?
Mai pot beneficia de concediu de odihna(la cate zile mai am dreptul?) si /sau de concediu fara plata? (timp de 1 an de zile conf. art 62 lit.1 din C.C.M. unic la nivel national) - " In afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata"- Este valabil acest articol daca ma intorc la serviciu in conditiile mentionate mai sus?

As mai avea o intrebare referitoare la art.51 lit.c CCM- privind acordarea unui ajutor din partea angajatorului constand intru-un salariu mediu pe unitate acordat la nasterea fiecarui copil. Stiu ca trebuie sa depun o cerere in accest sens catre angajator.
As dori sa stiu daca este un salariu mediu brut sau net pe unitate? - atata timp cat este un ajutor si din cate stiu eu ajutoarele nu se impoziteaza - si, in cat timp ar trebui sa-l primesc de la inregistrarea cererii la serviciu?
Va multumesc din suflet! Astept raspuns!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 16:40, 13 August 2009
Aveti mai multe posibilitati :
1. Sotul dvs poate beneficia de indemnizatia pentru CIC in locul dvs, iar dvs sa va reintoarceti la munca.
2. De asemenea, in functie de vechimeea in munca sotul dvs paote beneficia de somaj si dvs de indemnizatia pentru CIC.
3. Dvs puteti benefici de somaj , iar sotul dvs de indemnizatia pentru CIC in conditiile in care va reintoarceti la servici si va concediaza pentru restructurare.
......
Acel CFP se acorda dupa efectuarea celor 2 ani pentru CIC.
Ajutorul pentru nasterea copilului il puteti solicita in termen de 3 ani de zile de la data nasterii copilului.
Multumesc frumos pentru raspuns.As mai avea o intrebare:
Ajutorul pentru nasterea copilului de la angajator il mai pot solicita si dupa concediere sau nu?
Va multumesc!
Daca nu l-ati primit si nu mai aveti conract cu acel angajator, puteti solicita acest drept prin actiune in intsnata in termen de 3 ani de data la care trebuia sa beneficiati de el (data nasterii copilului.)
Multumesc
Dar trebuie sa depun cerere inainte de concediere la sediul angajatorului sau se poate depune si dupa?
Sunt obligati sa-mi primeasca cererea chiar daca apuca sa ma concedieze??
E de preferat sa faceti cererea inainte de incetarea contractului de munca.
O puteti trimite insa oricand, prin posta cu confirmare de primire (astfel evitati sa refuze primirea ei)

Alte discuții în legătură

Concediu ingrijire copil 2009 CNCop CNCop Buna ziua, sunt o proaspata mamica, am nascut in august si nu sunt foarte lamurita cu modalitatea de acordare a CIC din ianuarie 2009. Momentan sunt in ... (vezi toată discuția)
Insarcinata in timpul concediului de crestere si ingrijire goggy goggy Buna ziua, As avea nevoie de putin ajutor, daca se poate. Sunt in CIC din decembrie 2010, urmand sa ma intorc la serviciu in luna noiembrie a acestui an. ... (vezi toată discuția)
Reintoarcerea din cic adriana_gianina adriana_gianina Buna Ziua, am si eu o intrebare.Momentan sunt in CIC pana la 07.10.2010 dar am vrut sa ma reintorc la servici mai repede.Dupa multe cercetari mail-uri trimise ... (vezi toată discuția)