avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul nasterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul nasterea copilului

Buna ziua,
Ma intereseaza legea si articolul,normele de aplicare, unde prevede faptul ca tatal are dreptul la 15 zile de liber.Din cate stiu era prevazut in contractul colectiv la nivel national care nu mai este valabil. Angajatorul daca are in contractul colectiv al institutiei specificat doar 5 zile inseamna ca nu mai am dreptul si la cele 10 zile in cazul in care am facut cursul de puericultura (este vorba de primul copil).
Mutumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:49, 11 Mai 2016
Nu confundati zilele libere platite acordate de catre angajator pentru evenimente familiale deosebite cu concediu paternal.

1. Legea nr.210/199
art.1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

art.2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

...

art. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.

Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, conducerii unităţii în care tatăl îşi desfăşoară activitatea. Aceasta are obligaţia de a dispune luarea măsurilor necesare în vederea acordării concediului paternal.

2. Zile libere platite pentru nasterea copilului
art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin urmare, daca in contractul colectiv de muncă aplicabil aveti prevazut acordarea a 5 zile libere platite pentru nasterea copilului angajatorul are obligatia sa vi le acorde.

La aceste zile se vor cumula zilele acordate ca si concediu paternal prevazut de Legea 210/1999.

In speta, veti beneficia de 15 zile lucratoare - concediu paternal -, plus 5 zile acordate in baza c.c.m.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Multumesc pentru raspuns si o singura nelamurire mai am, cu o singura cere se poate solicita 20 zile (mentionand baza legala) sau se fac 2 cereri . Cele 5 zile au si acelea un termen de solicitare?Eu daca sunt in CO fac cererea se poate sa imi acorde dupa terminarea concediului zilele sau trebuie sa il intrerup? Multumesc foarte mult, mi-ati fost de foarte mare ajutor
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2016
razvanionutwwr, utilizator
Se poate face o singura cerere care sa cuprinda ambele solicitari.

Nu trebuie sa va intrerupeti CO, faceti solicitarea sa se acorde dupa terminarea acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? Corina271 Corina271 Buna seara! Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? 3 zile? sau 5 zile? (vezi toată discuția)
Zile libere in caz de nastere a unui copil attila80 attila80 Buna! Sunt angajat la o firma privata si as vrea sa stiu cate zile libere am cand se naste copilul meu anul viitor? Acele zile libere sunt scazute din cele 21 ... (vezi toată discuția)
Concediu nastere copil Makedon Makedon Bună ziua! Aș dori să află dacă concediul care se acordă părintelui atunci când se naște un copil este reglementat de legi pe nivel național sau ... (vezi toată discuția)