avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Conflict de interese
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Conflict de interese

Buna ziua, am o procedura in derulare pentru care am achizitionat servicii de consultanta pentru intocmire documentatie, sprijin in evaluare precum si sprijin juridic pana la semnarea contractului final pt care am contractul de consultanta.
In comisia de evaluare sunt nominalizati ca si experti cooptati pe tehnic specialisti din partea firmei de consultanta, firma care este un mare producator si furnizor.
Unul dintre ofertanti au prezentat in cadrul procedurii ca si mostre, produse de la firma care este firma de consultanta.
Intrebare:Exista aici, in acest caz un conflict de interese?Daca da, va rog sa-mi dati o solutie legala pt ca eu, ca si autoritate nu pot ramane fara consultant.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mihaela_faxmedia , utilizator 15:58, 10 Mai 2016
Este conflict de interese, acel expert nu poate sa spuna ca produsul ofertat de operatorul x si produs de el, nu este bun.
Trebuie sa renuntati la firma de consultanta pentru aceasta procedura, inclusiv la expert.
Nu puteti sa excludeti din procedura ofertantul x pentru ca a venit cu acel produs.
buna ziua,

Dvs mentionati: "Unul dintre ofertanti au prezentat in cadrul procedurii ca si mostre, produse de la firma care este firma de consultanta" asta inseamna ca au ofertat produsele firmei respective. Sa nu aveti nicio indoiala: exista un conflict de interese!

HG 925/2006 mentioneaza foarte clar art 2 alin 3 si 4:
(3) Pe parcursul aplicării procedurii de atribuire, autoritatea contractantă are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a evita apariţia unor situaţii de natură să determine existenţa unui conflict de interese şi/sau manifestarea concurenţei neloiale. În cazul în care constată apariţia unor astfel de situaţii, cum ar fi cele prevăzute la art. 67 - 70 din ordonanţa de urgenţă, autoritatea contractantă are obligaţia de a elimina efectele rezultate dintr-o astfel de împrejurare, adoptând potrivit competenţelor, după caz, măsuri corective de modificare, încetare, revocare, anulare şi altele asemenea ale actelor care au afectat aplicarea corectă a procedurii de atribuire sau ale activităţilor care au legătură cu acestea.
(4) Autoritatea contractantă este responsabilă pentru modul de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru, cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale aplicabile.

Art 75 din HG: (1) Comisia de evaluare şi membrii cooptaţi[/u] au obligaţia de a semna pe propria răspundere o declaraţie de confidenţialitate şi imparţialitate prin care se angajează să respecte prevederile art. 74 şi prin care confirmă că nu se află într-o situaţie care implică existenţa unui conflict de interese.
(2) Declaraţia prevăzută la alin. (1) trebuie semnată înainte de preluarea atribuţiilor specifice, în cadrul procesului de evaluare.
3) În cazul în care unul dintre membrii desemnaţi în comisia de evaluare sau unul dintre experţii cooptaţi constată că se află într-o situaţie de incompatibilitate, atunci acesta are obligaţia de a solicita de îndată înlocuirea sa din componenţa comisiei respective cu o altă persoană. Situaţiile de incompatibilitate pot fi sesizate autorităţii contractante şi de către terţi.
(4) În cazul în care sunt sesizate astfel de situaţii, autoritatea contractantă are obligaţia de a verifica cele semnalate şi, dacă este cazul, de a adopta măsurile necesare pentru evitarea/remedierea oricăror aspecte care pot determina apariţia unui conflict de interese.

OUG mai prevede art 67-68:
"Art. 67 - Persoana fizică sau juridică care a participat la întocmirea documentaţiei de atribuire are dreptul, în calitate de operator economic, de a fi ofertant, ofertant asociat sau subcontractant, dar numai în cazul în care implicarea sa în elaborarea documentaţiei de atribuire nu este de natură să distorsioneze concurenţa.
Art. 68 - Persoanele fizice sau juridice care participă direct în procesul de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor nu au dreptul de a fi candidat, ofertant, ofertant asociat sau subcontractant, sub sancţiunea excluderii din procedura de atribuire."

Este cam complicata situatia dvs: participantii care au ofertat alte produse decat cele realizate de firma consultanta au un mare avantaj tehnic sa faca contestatie.
Nu am inteles ce produs doriti sa achizitionati atat de complicat ca ati apelat la firma de consultanta pentru expert tehnic pentru elaborarea specificatiilor tehnice. In acelasi timp aveti tot de la aceeasi firma consultanta si expert juridic si expert in evaluarea oertelor, si aceasta firma mai produce si produse similare cu cele ce doriti sa achizitionati. Nici daca te straduiai nu puteai sa complici mai tare o situatie!

Daca imi dati mai multe detalii va pot ajuta mai mult.
Parerea mea este ca procedura este in pericol sa se anuleze ori ca urmare a contestatiilor celorlati operatori economici participanti dar si din motiv ca documentatia tehnica este realizata de un expert de la o firma producatoare care a avut dealer ofertant la procedura. Parerea mea: nu ati facut o alegere tocmai buna. O sa aveti dureri de cap dar aveti si o parte de culpa. Imi puteti transmite mesaj in privat cu mai multe detalii: nr anunt SEAP sau orice alte informatii suplimentare fata de ce ati mentionat aici. Daca exista cea mai mica indoiala ca ceva nu este bine, sfatul meu este sa nu continuati. Urmarile cateodata sunt de proportii uriase.

bafta multa!
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2016
mihaela_faxmedia, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caz de conflict de interese? danasrl danasrl Buna ziua! Fac parte din comisia de evaluare pentru o licitatie de executie lucrari. Actionarul majoritar al unui ofertant pentru executia de lucrari este ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese? integrity integrity Reprezinta conflict de interese atribuirea unui contract de achizitie de catre un beneficiar de fonduri europene unei firme la care asociat este ... (vezi toată discuția)
Consilierul juridic - refuz a participa in comisia de evaluare achizitii publice. viorell2004 viorell2004 Consilierul juridic poate fi numit mebru in comisia de valuare pentru atribuirea unui contract de achizitie publica daca nu este specialist in domeniul ... (vezi toată discuția)