avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Functionar public implicat in campanie electorala?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Functionar public implicat in campanie electorala?

Buna ziua,

Sunt functionar public intr-o primarie locala si as dori sa stiu daca este legal ca eu, prin statutul avut, sa fiu implicata in orice fel de campanie electorala. Mentionez ca acest lucru mi-a fost impus de catre conducere(actualul primar) si as dori sa stiu ce masuri as putea lua dpdv de legal.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:19, 11 Mai 2016
Din Legea 7/2004 - Codul de conduită a funcţionarilor publici:

Art.10
În exercitarea funcţiei publice, funcţionarilor publici le este interzis:
a) să participe la colectarea de fonduri pentru activitatea partidelor politice;
b) să furnizeze sprijin logistic candidaţilor la funcţii de demnitate publică;
c) să colaboreze, în afara relaţiilor de serviciu, cu persoanele fizice sau juridice care fac donaţii ori sponsorizări partidelor politice;
d) să afişeze, în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice, însemne ori obiecte inscripţionate cu sigla sau denumirea partidelor politice ori a candidaţilor acestora.

art. 23
(1) Încălcarea dispoziţiilor prezentului cod de conduită atrage răspunderea disciplinară a funcţionarilor publici, în condiţiile legii.

(2) Comisiile de disciplină au competenţa de a cerceta încălcarea prevederilor prezentului cod de conduită şi de a propune aplicarea sancţiunilor disciplinare, în condiţiile legii.
(3) Funcţionarii publici nu pot fi sancţionaţi sau prejudiciaţi în niciun fel pentru sesizarea cu bună-credinţă a comisiei de disciplină competente, în condiţiile legii, cu privire la cazurile de încălcare a normelor de conduită.
(4) În cazurile în care faptele săvârşite întrunesc elementele constitutive ale unor infracţiuni, vor fi sesizate organele de urmărire penală competente, în condiţiile legii.
(5) Funcţionarii publici răspund potrivit legii în cazurile în care, prin faptele săvârşite cu încălcarea normelor de conduită profesională, creează prejudicii persoanelor fizice sau juridice.

Legea 188/1999
art.44
...
(3) Funcţionarii publici au obligaţia ca, în exercitarea atribuţiilor ce le revin, să se abţină de la exprimarea sau manifestarea publică a convingerilor şi preferinţelor lor politice, să nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizaţie căreia îi este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Campanie electorala miruna1popescu miruna1popescu Buna ziua.As dori sa stiu daca, functionar public fiind in administratie publica locala,am voie sa partici in zilele de sambata si duminica la un mars ... (vezi toată discuția)
Exprimarea optiunii politice a functionarului public mydevi mydevi Intr-o sesizare catre o institutie publica ierarhic superioara celei in care isi desfasoara activitatea,in afara orelor de program si nu in timpul exercitarii ... (vezi toată discuția)
Apartenenta politica ionutz_vali1983 ionutz_vali1983 daca lucrez în administratia publica locala ca si personal contractual la o primarie, pot sa fiu membru al vreunui partid plitic?? (vezi toată discuția)