avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Decedat viu ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Decedat viu ?

Matusa mea a decedat in 2007 (asa declara vecinii), am cautat la biroul de stare civila S4 in dosarele din 2004 pana in2008 si nu am gasit Certificatul de deces. Nu stiu data exacta a decesului si nici daca a decedat acasa, la spital sau in alt sector. Cred ca a fost incinerata dar nu sunt sigur. Ce mai pot face sa ajung in posesti certificatului.
Cu multumiri
INEP va poate informa cu privire la locul si data exacta a decesului matusii dvs.
www.evidentapersoanelor.ro
dupa ce cunoasteti data si locul decesului, va adresati biroului de stare civila din sectorul / localitatea respectiv/a
Depinde pentru ce anume va trebuie.
INEP nu mai da informatii persoanelor fizice de ceva ani, parca vreo doi macar. Acum ne adresam serviciilor comunitare de evidenta a populatiei.
Dar nu inteleg interesul legal.
Megeti totusi la un notar si va face el cererea in numele dumneavoastra.
Nu este greu de aflat.
Sunteti singura ruda...?! :)
Persoanele fizice sau juridice pot solicita, în baza unor cereri scrise motivate, comunicarea unor date cu caracter personal din Registrul national de evidenta a persoanelor, referitoare la:
- date de stare civila (numele, prenumele, data si locul nasterii, cât si prenumele parintilor persoanelor în cauza);
- date referitoare la actele de identitate eliberate persoanelor despre care sunt solicitate informatii;
- date referitoare la domiciliile si resedintele acordate;
- date referitoare la codul numeric personal atribuit.

În situatia în care o persoana fizica solicita transmiterea unor date cu caracter personal, prin intermediul unui cabinet individual de avocatura, este necesara formularea unei cereri scrise în acest sens, ce va fi depusa, spre competenta solutionare, la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor pe raza caruia se afla sediul acestui cabinet sau, dupa caz, la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor pe raza caruia domiciliaza persoana fizica ale carei date sunt solicitate.

Activitatea de furnizare a unor date cu caracter personal din Registrul national de evidenta a persoanelor este reglementata de OUG nr.97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 290/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de Legea nr.677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit acestor acte normative, furnizarea unor date cu caracter personal se poate realiza numai dupa obtinerea, în prealabil, a consimtamântului scris al persoanelor vizate. Consimtamântul persoanelor vizate nu este necesar atunci când exista un temei legal justificat.

Se considera temei legal justificat, solicitarile unor date cu caracter personal primite din partea organelor de politie, Ministerului Apararii , Serviciului Român de Informatii, Parchetului, Justitiei, institutilor specializate de ocrotire sociala cu privire la minori sau alte persoane îndreptatite la ocrotire, persoane fizice ale caror interese legitime sunt probate prin înscrisuri ce fac dovada temeiului legal justificat, persoanelor fizice care solicita comunicarea unor date proprii de evidenta persoanelor etc.

Potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr.84/2001 privind înfiintarea, organizarea si functionarea serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 372/2002, competenta solutionarii acestui tip de cereri revine:
- Serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor - pentru cererile formulate atât de persoanele juridice, cât si de persoanele fizice (art.5 lit.e) din O.G.nr.84/2001);
- Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, pentru cererile formulate de persoanele juridice, conform art.14 alin.(1) lit.e din O.G. nr.84/2001 si pentru cererile depuse de cetatenii romani care si-au stabilit domiciliul in strainatate anterior anului 1989 sau de reprezentantii lor legali privind comunicarea datelor de identificare cu care acestia figureaza inscrisi in evidente, conform art. 14 alin. (1) lit. e^1 din OG nr. 84/2004.

Taxa pentru furnizarea datelor este diferentiata în functie de volumul acestora, astfel:
-conform dispozitiilor art. 10 alin.(1) si (2) din OUG nr.97/2005, coroborate cu dispozitiile O.U.G. nr. 59/2005 privind unele masuri de natura fiscala pentru punerea în aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, pentru solutionarea unor cereri punctuale/volum redus, taxele pentru furnizarea datelor sunt, în prezent, de 1 leu RON/ persoana si se achita in contul bugetului de stat (cand furnizarea este facuta de INEP), respectiv in contul serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor care înregistreaza cererile; în conformitate cu prevederile Legii nr.117/1999 privind taxa extrajudiciara de timbru, cu modificarile si completarile ulterioare, fiecare cerere va fi timbrata cu un timbru fiscal în valoare de 1 leu RON.
- pentru cererile la care se solicita un volum mare de date cu caracter personal, ce presupune exploatarea sistemelor informatice, taxa pentru furnizare date este de 120 lei (RON) /ora exploatare sistem informatic central sau 6,5 lei (RON) /ora exploatare sistem informatic teritorial; potrivit prevederilor art.10 alin.(3) (4) si (5) din OUG nr.97/2005, furnizarea datelor se face in conditiile stabilite de lege, pe baza de protocol, incheiat intre MIRA, prin CNABDEP, si beneficiar, care va contine, în mod obligatoriu, destinatia datelor, volumul si structura acestora, suportul pe care se livreaza si masurile de protectie si securitate a datelor prevazute de lege, iar beneficiarii vor semna un angajament prin care se obliga sa utilizeze datele numai pentru destinatia stabilita si sa asigure protectia si confidentialitatea acestora. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cartea imobilului sorinavalentina sorinavalentina as vrea sa stiu va rog ce contine cartea imobilului si unde ar trebui sa stea. multumesc (vezi toată discuția)
Este incalcata sau nu legea 677/2001 ? Gheorghe Chis Gheorghe Chis Date problemei sunt urmatoarele: Societate cu profil agricol incheie contracte de arendare cu proprietarii si conform legii arendei depune un exemplar din ... (vezi toată discuția)
Carte imobil muadib muadib buna ziua. va rog sa-mi spuneti daca mai exista obligativitatea [u][b]prin lege[/b][/u] ca administratia / presedintia blocului sa tina si sa pastreze la zi ... (vezi toată discuția)