avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Este incalcata sau nu legea 677/2001 ?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Este incalcata sau nu legea 677/2001 ?

Date problemei sunt urmatoarele: Societate cu profil agricol incheie contracte de arendare cu proprietarii si conform legii arendei depune un exemplar din contractul de arendare la secretarul primariei,proprietarul are obligatia de a plati impozit pe vanitul agricol lucru stiut,dar pentru a obtine informatii despre cantitatea de produse primite conform contractului de arendare Finantele locale solicita in scis depunerea unui tabel cu numele si prenumele,CNP,nr contract,cantit de produse primite dupa arenda suprafata arendata etc.Contractul de arendare (intocmit conf modelului din legea arendei) nu contine articole ce se refera la Legea 677/2001privind prot.persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal. Cum nu se prea inghesuie firmele in depunerea tabelelor,Finantele a solicitat Primariei sa cominice aceleasi date solicitate pentru a-i urmari pe proprietarii de terenuri.
Acum intrebarea:cine incalca Legea 677 Finantele ca solicita aceste date de la srl-uri si primarie,societatile comerciale si primaria daca comunica aceste date.Persoana respectiva poate cumva actiona in judecata pentru nerespectatea Legii 677/2001 ? Am fost cam lung la vorbe dar consider ca a fost necesar pentru a intelege despre ce este vorba.Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 21:14, 16 August 2009
Activitatea de furnizare a unor date cu caracter personal din Registrul national de evidenta a persoanelor este reglementata de OUG nr.97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, modificata prin Legea nr. 290/2005 si prin Legea nr.677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.
Furnizarea unor date cu caracter personal se poate realiza numai dupa obtinerea, în prealabil, a consimtamântului scris al persoanelor vizate. Consimtamântul persoanelor vizate nu este necesar atunci când exista un temei legal justificat.
Se considera temei legal justificat, solicitarile unor date cu caracter personal primite din partea organelor de politie, Ministerului Apararii , Serviciului Român de Informatii, Parchetului, Justitiei, institutilor specializate de ocrotire sociala cu privire la minori sau alte persoane îndreptatite la ocrotire, persoane fizice ale caror interese legitime sunt probate prin înscrisuri ce fac dovada temeiului legal justificat, persoanelor fizice care solicita comunicarea unor date proprii de evidenta persoanelor etc.
Pe cale de consecinta, Ministerul Finantelor are un temei legal justificat pentru solicitarea sa, in sensul prevazut de lege. Nu aveti niciun temei legal pentru a actiona cu succes M.F. in instanta pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 677/2001. ;)
Poate n-am fost 100% inteles . Vorvesc in perspectiva srl-ului care se teme sa nu intre in conflict cu legea daca transmite finantelor date solocitate despre proprietarii de teren arendat.Nu cumva ma poate actiona careva dintre proprietari pentru comunicarea datelor catre finante? Multuimesc.
Nu, deoarece datele sunt solicitate de catre MF care are un temei legal justificat. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incalca cineva legea 677/2001 ? Gheorghe Chis Gheorghe Chis Datele problemei sunt urmatoarele: Societate cu profil agricol incheie contracte de arendare cu proprietarii si conform legii arendei depune un exemplar din ... (vezi toată discuția)
Decedat viu ? sagitt sagitt Matusa mea a decedat in 2007 (asa declara vecinii), am cautat la biroul de stare civila S4 in dosarele din 2004 pana in2008 si nu am gasit Certificatul de ... (vezi toată discuția)
Folosirea numelor fostilor angajati pe site-ul fostului angajator.... ionelu78 ionelu78 Buna ziua, Pe site-ul fostului meu angajator apar eu impreuna cu inca 4 colegi desi nu mai suntem nici unul angajatii acestei firme. La sectiunea ... (vezi toată discuția)