avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... o lamurire ,va rog!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

o lamurire ,va rog!

LUCREZ intr-o tara europeana dar care nu este in U E .am domiciliul stabil acolo.Am fost casatorit in R omania ;sunt divortat de mama copilului si ii dau pensie de intretinere.; i-am dat pana in decembrie 1100 Roni,data cand am bagat actiune de micsorare a pensiei din cauza recesiunii severe ce este in statul islandez.acte doveditoare de salar,curs valutar ,adeverinta dela firma apostilata,adev data de la ministerul muncii ca nu beneficiaza sotia de ajutor de somaj fiindca nu a avut permis de munca permanent ci dupa ce mam recasatorit ,doar cateva luni i sa dat permis de munca provizoriu si trecand firma la restrangerea activitatii,actuala sote a fost data afara fara drept de somaj;
.fosta sotie face recurs spunand ca eu nu ii datorez intretinere fiindca e apta de munca,DAR actele stampilate ,apostilate precizeaza ca nu are unde sa lucreze ,ca nu are drept de somaj,EU nu sunt dator sa o intretin? nu ii datorez acest drept prevazut de lege?
SAR PUTEA CA IN CURAND SA NU MAI AM NICI EU ACEST DREPT DE MUNCA..LEGEA SPUNE CA: "PANA LA DESFACEREA CASATORIEI,sotii isi datoreaza intrtinere"este adevarat sau nu?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:36, 16 August 2009
Art.86 Cod. familie :"Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care adopta si cel adoptat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, precum si celelalte persoane anume prevazute de lege.
Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui castig din munca, din cauza incapacitatii de a munci.
Descendentul, cat timp este minor, are drept la intretinere oricare ar fi pricina nevoii in care el se afla."
~ Conținut șters la cerere ~
Acum se pune in discutie micsorarea veniturilor dv. pentru ca instanta sa pronunte o hotarare de reducere a pensiei de intretinere datorata minorului dv.
Pentru ca instanta sa ia in considerare in solutionarea acestei cereri ca actuala sotie se afla in stare de nevoie, era necesar ca sa dovediti ca aceasta nu poate obtine castiguri din munca nu temporar, datorita crizei mondiale, ci datorita unei incapacitati fizice de a munci. Daca nu veti dovedi aceasta, instanta nu va lua in considerare inscrisurile depuse la dosar cu privire la actuala dv. sotie, deoarece pensia de intretinere datorata nu este echivalenta cu totalitatea veniturilor dv. nete ci doar cu o parte din acestea (1/4 din venituri pentru un copil). ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere Vivian Ingrid Vivian Ingrid Poate fi solicitata pensie de intretinere pentru minor parintelui care refuza sa participe la cheltuielile de crestere a axestuia in cadrul casatoriei, chiar ... (vezi toată discuția)
Obligatia de intretinere a parintilor de catre copii total3r total3r in anul 1992 mam casatorit cu o doamna care avea un baiat in varsta de 7 ani pe care lam infiat. dupa 15 ani am divortat.el avand drept de mostenitor.in prezen ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere dupa divort b79mirela b79mirela Buna ziua, As vrea sa intreb daca stie cineva vreo lege prin care sotul este obligat sa intretina sotia, dupa divort, daca aceasta este somera. Metinonez ca ... (vezi toată discuția)