Buna ziua !
Apelez la Dv, cu o intrebare legata de pensia anticipata.Sunt nascuta in data de 11 august 1958 si am o vechime in munca de aproximativ 34 de ani.Daca as vrea sa ma pensionez anticipat pot beneficia de pensie fara penalizare ?Pun aceasta intrebare ptr ca am inteles ca s-a votat o lege prin care nu se mai penalizeaza cei care ar beneficia de pensie anticipata sau ca exista un proiect de lege in acest sens.Va multumesc, anticipat !
1. Pentru o femeie nascuta in august 1958 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 2 luni, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 2 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 61 de ani si 2 luni, in octombrie 2019;
- pensie anticipata partiala, la 56 de ani si 2 luni, adica oricand doriti dvs. de acum inainte
3. - Pentru a solicita de pensie anticipata (fara diminuare) trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 39 de ani si 2 luni.
- Deocamdata nu s-a modificat legea actuala a pensiilor.
Multumesc mult pentru raspuns ! Conform noii legi care a intrat in vigoare din 17 iulie ,va rog daca puteti sa imi dati un raspuns ,si anume : penalizarea privind iesirea anticipata la pensie am citit ca s-a diminuat destul de mult .Dupa calculele mele ( nu stiu daca sunt tocmai corecte ) reiesit o penalizare de 14 ,4% ,avand in vedere ca am o vechime de 34 de ani 7 luni si 23 de zile. Conform vechii legi aveam o penalizare de 28,5%
1. Daca veti solicita pensie anticipata partiala cu data de 01.08.2016 diminuarea pensiei va fi de 0,4% pentru fiecare luna de anticipare (aveti 2 ani si 10 luni peste stagiul complet de cotizare de 31 de ani si 2 luni).
2. - Diminuarea pensiei va fi de 0,4 x 39 de luni de anticipare (pana in octombrie 2019) = 15,6%.
- In octombrie 2019 pensia anticipata partiala se transforma din oficiu in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea.
- Se va emite o noua decizie de pensionare (pentru limita de varsta).