avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Legislatia muncii si probleme ... Recunoastere grupa a II-a ca vechime in alte state
Discuție deschisă în Legislatia muncii si probleme conexe

Recunoastere grupa a II-a ca vechime in alte state

Buna ziua,

Va scriu in legatura cu o situatie a tatalui meu.
A lucrat in Romania si Italia, dupa cum urmeaza:

Romania:
- 26 ani contribuiti
- 5 ani de grupa a II-a recunoscuti in instanta anul trecut
- 1 an stagiu militar care se pare ca este recunoscut ca vechime in munca (ina incert)
Am avea deci 32 de ani de vechime in munca, dintre care 26 de contributii efective.

Italia:13 ani de contributii

Situatie:
in italia se poate pensiona in doua moduri
1. daca are minim 42.5 ani de CONTRIBUTII
2. daca are varsta de pensiunare de 67 ani (ceea ce nu se intampla, pentru ca are doar 60 de ani)

Intrebari:
- cei 5 ani de grupa a II-a sunt in vreun fel recunoscuti drept contributie in alte state? Conform legii romanesti el are in acest moment 45 de ani de vechime, insa inteleg ca exista o diferenta in modul in care cele doua state se raporteaza la termenii de vechime si contributie efectiva
- este posibil ca in Romania sa se considere ca el are 45 de ani de vechime, iar in Italia doar 39?
- cand statul roman raporteaza catre alte state membre detalii despre vechime/cotizare, face aceasta diferentiere intre anii de cotizatii efective vs. anii bonus (de grupa)?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Anca
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:26, 15 Mai 2016
Legea pensiilor publice nr.263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-ART. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/ sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/ sau regulamente comunitare.
Pentru perioada lucrata in Romania, de 26 de ani, se recunoaste anii de contributie la asigurarile sociale si pensii, din care 5 ani pentru lucru in grupa a II-a de munca pentru care se plateau contributii majorate. Deci in Romania tatal dvs. a contribuit la pensii 28 de ani.
Avand 5 ani lucrati in grupa a II-a de munca poate beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 1 an si 3 luni.
Stagiul militar efectuat se considera vechime in munca, dar nu si stadiu de cotizare in sistemul de pensii publice.
-ART. 52
Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz, prevăzute de prezenta lege.
ART. 53
(1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.
(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului minim de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.
(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.
Pentru a putea iesi la pensie, in Romania trebuie indeplinite cumulativ conditiile de varsta si stagiu de cotizare (vezi art.52). Nu se are in vedere vechimea in munca.
Casele de pensii din Romania si Italia colaboreaza in momentul depunerii dosarului de pensionare. In cadrul UE sunt reglementari in acest sens.
Referitor la data iesirii la pensie, depinde in ce stat se depune dosarul de pensionare pentru a se avea in vedere varsta standard de pensionare si stagiul complet de cotizare la sistemul public de pensii.
Nu cunosc legea italiana pentru a ma pronunta asupra acesteia.
La o simpla privire, daca depune dosarul de pensionare in Romania ar avea 26+13=39 ani de cotizare. Varsta de 60 de ani nu-i permite sa iasa la pensie, deoarece beneficiaza doar de 1 an si 3 luni de reducere a varstei standar de pensionare.
In Romania pentru a iesi la pensie la limita de varsta poate beneficia de maxim 5 ani reducere varsta de pensionare daca a lucrat in grupa de munca.
Stagiul militar efectuat se considera vechime in munca, dar nu si stadiu de cotizare in sistemul de pensii publice.


1. art.20 din Legea nr.3/1977
(2) Constituie vechime in munca si timpul in care o persoana incadrata in munca si-a intrerupt activitatea deoarece:
a) a indeplinit serviciul militar in termen, a fost concentrata, mobilizata sau in prizonierat;
...

Asadar, de la 1 iulie 1977 si pana la data de 01.04.2001 - data abrogarii Legii nr.3/1977 - , perioada in care s-a indeplinit serviciul militar in termen constituie vechime in munca.

In prezent, dispozitiile legale in materie considera perioada de stagiu militar ca fiind perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice :
ART. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimileazã stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
...
c) a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
...

Indiferent de perioada in care s-a efectuat armata, aceasta se va lua in considerare la stabilirea stagiului de cotizare cand se va solicita pensie pentru limita de varsta sau pensie de invaliditate.

3. In cazul în care tatal dvs. a lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si a platit contributia de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, va beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in campul muncii ivanvintilica ivanvintilica Am terminat liceul in 1976. Nu am intrat la facultate si am fost luat in armata. Stagiul militar se considera vechime in munca? (vezi toată discuția)
Legislatie - pensie minima Mia_Zaher Mia_Zaher pentru a lua o pensie minima de cati ani de munca ai nevoie in italia? (vezi toată discuția)
Calcul vechime in munca in cazul cererii de pensionare partial anticipata rosu gheorghe rosu gheorghe Cineva are vechime efectiva in carnetul de munca 34 ani si 4 luni. Implineste 60 de ani in august anul acesta. Intrebare: -poate fi pensionat anticipat ... (vezi toată discuția)