avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O proprietate nu se poate vinde din cauza unei erori ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O proprietate nu se poate vinde din cauza unei erori de cadastru

Situatia sta astfel:

- In 2013 am facut succesiune dupa parinti după casa părintească din municipiul LUDUS.
Atunci nu s-a emis carte funciara pentru ca era in limba maghiara veche, asa ca am tradus eu In Targu Mures pe banii mei cartea funciara.
Am dus traducerea la Ludus la cadastru, s-a facut conversia in carte funciara noua si s-a transmis biroului notarial care a intocmit certificatul de mostenitor si nu ne-a informat ca dreptul de proprietate asupra terenului apartine Orasului Ludus.
- Am scos casa la vanzare si deoarece parintii in 1972 au construit inca o bucatarie si o camara legata de casa noua care nu erau intabulate m-am adresat unui expert topograf in Ludus sa aflu ce trebuie facut. El cititnd cartea funciara a observat faptul ca la A1 apare Orasul Ludus fara alte informatii legate de folosinta.
- M-am adresat notarului cu care am lucrat. Doamna e in varsta si ne-a preluat fiul care face parte din acelasi birou si e tot notar. E vorba de notarii POPESCU din Ludus.
El a dat din umeri si a invocat faptul ca atata vreme cat am citit certificatul si mi-am pus semnatura, probabil stiam de situatie.
Cartea funciara noua dupa conversie pe numele parintilor mei nu a vazut-o decat notarul. Normal era sa fim informate ca e o problema cu terenul, ei avand la dosar si copii dupa contractul de vanzare cumparare a parintilor facut la notar in 1971 si copii dupa extrase CF din anii 1971 si 2000 in care se specifica in foaia de avere si curtea si gradina.
- Notarul m-a directionat spre cadastru. In urma audientei la sefa de cadastru de la Ludus am aflat ca greseala de interpretare s-a facut in 1971 cand s-a actualizat constructia prin prescriere pe baza unei hotarari de Consiliu Popular al Municipiului Ludus. S-a intabulat proprietate pe teren cand de fapt rezulta din istoric un drept de folosinta. Doamna a spus ca fara un ordin de proprietate nu se poate modifica cartea funciara.
-S-au sugerat mai multe posibilitati: ordin de prefect sau uzucapiune.
La Registrul agricol Ludus mi s-a spus ca nu se poate merge pe solutia cu Ordin de prefect pentru ca scrie ORASUL Ludus si nu Statul Roman.
Uzucapiunea nu stiu daca se poate invoca pentru ca parintii mei sunt morti.
-Tata a construit legal cu acte de autorizatie in 1972. In certificatul fiscal emis de primarie la momentul succesiunii apare si terenul asa cum apare si azi dupa care se plateste impozit de 50 de ani.
Nu stiu la acest moment cine poate corecta eroarea si in ce forma. Dau in judecata Orasul Ludus sau Oficiul de cadastru?
Cu posibili cumparatori, cu casa golita pentru vanzare si afli ca ai doar o casa fara terenul de sub ea.
Întrebări :
_ in ce conditii un referent cadastral poate modifica dreptul de proprietate la conversia unei carti funciare in foaia de proprietate?
_ de ce nu a fost notificat notarul despre aceasta problema si modificare?

Ce ar trebui sa fac ?

Va multumesc respectuos !

Alte discuții în legătură

Cadastru intocmit gresit - confuzie drept de folosinta / drept de proprietate sabin cj sabin cj Situatia sta astfel: - In 2013 am facut succesiune dupa parinti după casa părintească din municipiul LUDUS. Atunci nu s-a emis carte funciara pentru ca ... (vezi toată discuția)
Cum vind mostenitorii un apartament george1972 george1972 Suntem trei frati, am facut de curind dezbaterea succesiunii in urma decesului parintilor. Am obtinut ceriticatele de mostenitor , de unde rezulta ca suntem ... (vezi toată discuția)
Doresc sa cumpar o casa dar nu are toata suprafata trecuta in acte berasiov berasiov doresc sa cumpar o casa in suprafata de 950mp,aceasta consta in casa+anexe in suprafata de 300mp si gradina in suprafata de 650mp. proprietarul actual are in ... (vezi toată discuția)