avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident muncă Franţa
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident muncă Franţa

Bună seara.
Unchiul meu lucrează cu contract ca şofer de tir în Franţa. Contractul durează 3-4 luni, 1 lună concediu si iar alt contract.
În timpul ultimului contract a suferit un accident de muncă, muşchii piciorului drept i-au fost striviţi de un motostivuitor condus de un individ de la o altă firmă, care asculta muzică la căşti în timp ce conducea utilajul.
După îngrijirile medicale de urgenţă unchiul meu a fost trimis cu avionul în ţară unde, de aproape 2 luni, este în imposibilitatea fizică de a exercita orice activitate fizică. Este în concediu medical.
Intrebarea lui este următoarea: care sunt paşii ce trebuie parcurşi pentru a da firma cealalaltă în judecată?Are nevoie de avocat român sau francez? Când trebuie demarată procedura (după terminarea concediului medical şi reluarea activităţii sau şi înainte)?
Mulţumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:51, 17 Mai 2016
OanaDumu a scris:

......
Intrebarea lui este următoarea: care sunt paşii ce trebuie parcurşi pentru a da firma cealalaltă în judecată?Are nevoie de avocat român sau francez? Când trebuie demarată procedura (după terminarea concediului medical şi reluarea activităţii sau şi înainte)?
Mulţumesc frumos!



C.i.m. al unchiului dvs. cu ce societate este semnat ?

Persoana care a produs accidentul este salariatul unei societati straine sau romane?
Evenimentul fiind produs in Franta, trebuia cercetat ca AM de catre institutia teritoriala franceza care se ocupa cu ssm. Trebuie sa intrati in posesia PV de cercetare a evenimentului produs si a tuturor documentelor medicale care atesta tratamentul dvs. in spitalul din Franta. Pentru ajutor puteti apela la ambasada sau consulatul Romaniei in Franta.
Daca unchiul dvs. este angajat la o firma din Romania si presteaza activitati in Franta, evenimentul produs trebuia anuntat de catre angajator la ITM din judetul unde este inregistrata firma, in Romania sau la Inspectia muncii. Se face cercetarea AM de catre ITM/ Inspectia muncii. Numai in baza cercetarii ca AM in Romania se poate plati concediul medical din Fondul national pentru AM si BP la care cotizeaza obligatoriu toti angajatorii din Romania.
Daca unchiul dvs. este angajat la o firma franceza, nu se anunta evenimentul in Romania, nu se face cercetarea AM de catre ITM/ Inspectia muncii din Romania. Toate demersurile legate de AM se fac numai dupa legea franceza si numai in Franta.
Daca firma cealalta este franceza, demersurile de chemare in judecata trebuie facute dupa legea franceza, cu avocat francez, dar numai dupa ce intrati in posesia documentelor privind cercetarea AM de catre institutia de profil din Franta.
Daca ambele firme sunt romanesti, dupa obtinerea PV de cercetare AM si a formularului FIAM de inregistrare AM puteti deschide actiune in instanta din Romania, dupa legea romaneasca, cu avocat roman.
persoana care a produs accidentul este salariat francez, angajat al unei firme franceze.
CIM nu stiu ce inseamna.
Multumesc frumos!
Va multumesc frumos!
Raspunsul dvs este explicit si detaliat!
Nu avem un document din partea firmei franceze cum ca a fost accident de munca, in afara de declaratia unchiului meu de la spital si o nota pe fisa de preluare a echipajului SMURD.
Demaram actiunile de obtinere a unui certificat constatator din Franta din care sa reiasa ca a fost vorba de un accident de munca.
Inca o data, mii de multumiri!
OanaDumu a scris:

persoana care a produs accidentul este salariat francez, angajat al unei firme franceze.
CIM nu stiu ce inseamna.
Multumesc frumos!


CIM = contract individual de munca

In acest caz, actiunea se va promova in Franta si nu in Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara! cumnatul meu lucrează în franța,în construcții,la ... Florentina Rujuc Florentina Rujuc Bună seara! Cumnatul meu lucrează în Franța,în construcții,la locul de munca a suferit un accident.Și a rupt o mana,și-a strivit șoldul și ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! lucrez ca sofer pe comunitate cu contract de munca ... Morozan Maria Morozan Maria Buna ziua ! Lucrez ca sofer pe comunitate cu contract de munca pe Romania . Pe data de 29.09.2020 m-am rasturnat in Franta . Se considera ca fiind accident de ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii- accident la locul de munca alex-aldea07 alex-aldea07 Fratele meu a avut un accident la locul de munca, el fiind sofer profesionist la o firma romaneasca.Accidentul s-a intamplat in italia acum 4 luni. Nu a primit ... (vezi toată discuția)