avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Se poate cere instantei diminuarea cheltuielilor de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Se poate cere instantei diminuarea cheltuielilor de judecata?

Se poate cere instantei diminuarea cheltuielilor de judecata?
Ma refer in cazul in care onorariile sunt exagerate?
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 14:00, 16 Mai 2016
Codul de procedura civila :

Art.451 Cuantumul cheltuielilor de judecata
(1) Cheltuielile de judecata constau in taxele judiciare de timbru si timbrul judiciar, onorariile avocatilor, ale expertilor si ale specialistilor numiti in conditiile art. 330 alin. (3), sumele cuvenite martorilor pentru deplasare si pierderile cauzate de necesitatea prezentei la proces, cheltuielile de transport si, daca este cazul, de cazare, precum si orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfasurare a procesului.
(2) Instanta poate, chiar si din oficiu, sa reduca motivat partea din cheltuielile de judecata reprezentand onorariul avocatilor, atunci cand acesta este vadit disproportionat in raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfasurata de avocat, tinand seama si de circumstantele cauzei. Masura luata de instanta nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat si clientul sau.
(3) Dispozitiile alin. (2) se aplica in mod corespunzator la plata expertilor judiciari si a specialistilor numiti in conditiile art. 330 alin. (3).
(4) Nu vor putea fi insa micsorate cheltuielile de judecata avand ca obiect plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar, precum si plata sumelor cuvenite martorilor potrivit alin. (1).

In speta, solicitati instantei reducerea onorariului de avocat in baza art.451 C.proc.civ.
Puteti solicita instantei de judecata reducerea onorariului de avocat conf.art.451(2) NCPC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata mari teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.As dori sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.Sotul meu a divortat in 2008 si de atunci plateste o pensie alimentara stabilita de instanta .In ... (vezi toată discuția)
Plafonarea cheltuielilor de judecata aidu aidu Vreau sa solicit instantei plafonarea cheltuielilor de judecata, deoarece, spre deosebire de mine, care ma reprezint singur si nu produc nicio cheltuiala, ... (vezi toată discuția)
Proces pierdut de către o asociație cu activ patrimonial de 200 de lei. i se pot pretinde cheltuieli de judecată mai mari decât activul, eventual și alte daune? ludo ludo Buna ziua, Unei asociatii constituite pe baza OG 26/2000 si art 1270 CV, cu un activ patrimonial de 200 RON, care pierde un proces in contencios ... (vezi toată discuția)