avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită contestatie la titlu
Discuție deschisă în Executare silită

contestatie la titlu

Buna ziua.Solicit un raspuns pertinent la urmatoarea speta :Intr-o contestatie la titlu instanta de fond se pronunta astfel :......Admite contestaţia la titlu, în sensul în care stabileşte ca............poate percepe dobânda remuneratorie doar pe durata celor 36 de luni pentru care a fost încheiat contractul de credit. Stabileşte creanţa pe care o putea percepe creditorul în temeiul contractului de credit ca fiind de 55237, 99 lei, compusă din suma împrumutată de 27000 lei şi dobânda remuneratorie de 28237, 99 lei."
Din graficul de rambursarea creditului rezulta ca dobanda calculata pentru 36 de luni la un credit de 27.000 lei este de 17 521,29 ( la o dobanda de 36% ) rezultand un debit totala de 44 521,29 ( 27.000 suma imprumutata + 17.521,29 dobanda).
Dintr-un calcul matematic rezulta ca dobanda stabilita de instanta in suma de 28.237,99 lei reprezinta o dobanda de 58 % ceea ce este contrara dispozitiilor art. 5 alin.1 si 2 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar care prevad ca “ În raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei întreprinderi cu scop lucrativ, în sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, dobânda nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an “
Asi avea nevoie de un punct de vedere pertinent in aceasta solutie si daca considerat ca este un motiv serios pentru a fi invocat in recurs alaturi de alte aspecte.Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 13:31, 16 Mai 2016
Conform art.718(2) NCPC"Hotararea prin care s-a solutionat contestatia privind intelesul,intinderea sau aplicarea titlului executoriu este supusa acelorasi cai de atac ca si hotararea ce se executa ." In mod concret, in cazul dvs, daca hotararea ce se executa este supusa recursului atunci si hotararea data in executarea silita este supusa recursului,daca nu, nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza /se aplica - dobanda legala remuneratorie ? ... oanaportar oanaportar cum se calculeaza /se aplica - dobanda legala remuneratorie ? Buna ziua. Avem mare nevoie de dumneavostra ca sa ne ajutati cu un raspuns. Institutia ... (vezi toată discuția)
Executare silita carmenadriana35 carmenadriana35 Buna ziua! Mai am de dat 2000 euro unei persoane de la care am imprumutat 6500, nu am posibilitatea de a-i returna, am incheiat un contract notarial unde nu ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare peste termen/ am platit sumele care mi se solicita cren cren Am si eu o intrebare si va rog daca puteti sa-mi raspundeti urgent. In 2007 am imprumutat de la X doua sume de bani prin doua contracte de imprumut. Prima ... (vezi toată discuția)