avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Bani imprumutati fara inscris-dosar inaintat la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Bani imprumutati fara inscris-dosar inaintat la Parchet/sanse recuperare

Buna ziua,
Acum ceva timp am vrut sa fac un bine unei persoane si am imprumutat-o cu o suma de bani ( 30000 de lei) fara sa semnez nimic de mana..pur si simplu I-am dat banii.
Acum resimt cat de idioata am fost..dar asta conteaza mai putin.

Am depus plangere la politie, am adus toate convorbirile care sa demonstreze ca I-am dat acei bani...asta acum 8-9 luni.
Intre timp a aparut si persoana careia I-am dat banii si a declarant ca nu I-am dat nici un ban :(

De 3 luni dosarul a fost plasat la Parchet si nimeni nu mai spune nimic.

Ce sfat imi puteti da? Ce sa fac mai departe? Se pare ca politia nu prea ma ajuta, sau poate nu tine de ei asta..
Din experienta dumneavoastra, exista oare vre-o sansa sa-mi recuperez banii de la acea persoana?
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2016
DanielaIonela140287, utilizator
Cel mai recent răspuns: DanielaIonela140287 , utilizator 12:40, 18 Mai 2016
Sansele sunt discutabile, solutia depinde de cat de relevante sunt probele pe care le puteti aduce in dovedirea pretentiilor.
Dacă aveți probe există șanse. De ce nu acționați pe cale civilă ?
Este vorba de un imprumut, litigiu civil, nu aveti sanse in penal, se claseaza.
CAPITOLUL III
Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii

Art. 238

Abuzul de încredere

(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Detalii: [ link extern ]

Daca minte in declaratiile scrise in fata organelor judiciare comite Falsul in declaratii si Marturia mincinoasa

Plangerea o depuneti la parchetul de pe langa judecatoria locala nu la politie

Se poate si civil in raspunderea delictuala dar acolo va cam trebuie avocat. In penal procurorul suplineste rolul unui avocat... teoretic
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2016
eusaisapte, utilizator
eusaisapte:

In cazul unui imprumut, abuzul de incredere nu se poate savarsi decat in situatia unui contract de comodat (imprumut de folosinta), iar nu si pentru un imprumut de consumatie (mutuum), care priveste bunuri consumptibile, inclusiv sume de bani, pentru care se transmite o data cu bunurile si dreptul de proprietate asupra acestora, ceea ce determina, in cazul refuzului restituirii la scadenta a imprumutului nasterea unui litigiu civil.

Alte discuții în legătură

Plangere penala- abuz de incredere. adriatica123 adriatica123 Buna ziua, In data de 26.07.2011 am depus o plangere la Postul de politie C(pe raza comunei unde s-a produs infractiunea) din jud. Cluj. Plangerea a fost ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere george1968 george1968 Buna seara, sunt plecat din tara din 1999. In perioada 2002 - 2007 am achizitionat mai multe bunuri imobiliare si terenuri iar datorita imprejurarilor nu ... (vezi toată discuția)
Cu incredere am jmprumutat o brățară de aur DanCristian199 DanCristian199 Buna ziua! Am împrumutat cuiva o brățară de valoare monetară și sentimentală sa se foloseasca de ea si sa mi o înapoieze,nu sa si o însușească sau ... (vezi toată discuția)