avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Abuz de incredere
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Abuz de incredere

Buna seara, sunt plecat din tara din 1999. In perioada 2002 - 2007 am achizitionat mai multe bunuri imobiliare si terenuri iar datorita imprejurarilor nu puteam veni in tara fiind prins cu munca asa ca toate au fost achizitionate pe numele fratelui meu si al sotiei lui. In 2010 am vrut sa le trec pe numele meu si am ramas surprins sa aflu ca toate au fost gajate la banci sau vandute.Din acel moment am fost dus cu vorba ca le vor rascumpara, achita creditele ,etc,etc. De curand mi-au spus ca ei nu ma au bani si ca nu am ce sa le fac inclusiv ca este greu sa mai dovedesc eu dupa atata timp ceva. Mentionez ca am extrase de cont cu toate sumele de bani trimisi prin banca, facturi pt lucrari pe numele meu, sute de martori. De la ei nu am ce sa mai iau intrebarea mea este daca mai pot raspunde penal pt aceste fapte? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: george1968 , utilizator 21:31, 28 Septembrie 2014
nu prea pare a fi abuz de incredere...pare a fi mai mare si multa putere de naivitate din partea dumneavoastra .
daca fratele declara(asa cum a spus ca nu avti ce-i face) , ca dumneavoastra ati intors datoriile fratelui , imprumutate atunci cand ati plecat din tara ?
Ultima modificare: Duminică, 28 Septembrie 2014
ContSters324606, utilizator
Fratele nu poate declara asa ceva, ar trebui sa dovedeasca acest lucru, ca v-a dat bani.
Depinde daca aveti cum sa demonstrati intelegerea cu fratele , adica un fel de mandat , prin care i-ati trimis bani pt. a va cumpara proprietatile respective.
ART. 238 Noul Cod Penal 2014 Abuzul de încredere Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii
(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Puteti incerca sa depuneti plangere penala, oricum nu pentru abuz de incredere, aceasta infractiune se sesizeaza la plangere prealabila si nu cred ca mai sunteti in termen, ar fi trebuit in 2010 sa o depuneti, totusi, pentru alta infractiune este posibil sa fi intervenit prescripţia răspunderii penale pentru fapte savarsite in perioada 2002-2007.
Buna seara si multumesc pt sfat. In ianuarie 2011 am depus plangere dar s-a terminat cu un NUP. Nu am primit nici o explicatie, in august 2011 am ajuns in tara cu toate probele, ma refer la extrase de cont, martori dar in zadar. Nu se poate redeschide acel dosar ? Primele bunuri au fost gajate la sfarsitul lunii decembrie 2007 ,apoi 2008, inclusiv in decembrie 2010. Pt toate intervine prescrierea faptelor ? Va multumesc !
Ultima modificare: Duminică, 28 Septembrie 2014
george1968, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cu incredere am jmprumutat o brățară de aur DanCristian199 DanCristian199 Buna ziua! Am împrumutat cuiva o brățară de valoare monetară și sentimentală sa se foloseasca de ea si sa mi o înapoieze,nu sa si o însușească sau ... (vezi toată discuția)
Furt ContSters186014 ContSters186014 ..buna seara..am o mare problema cu\'\' matusa mea draga\'\'si nu stiu unde sa cer ajutor..in anul 2007 bunicul a vandut un teren iar bani rezultati au fost ... (vezi toată discuția)
Plangere penala pentru abuz de incredere sau ... ? annamariab annamariab Buna seara! Ce ar trebui sa fac in cazul in care proprietarul spatiului in care am fost in chirie cu magazinul mi-a \"sechestrat\" anumite bunuri? Sunt ... (vezi toată discuția)