avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala- abuz de incredere.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala- abuz de incredere.

Buna ziua,

In data de 26.07.2011 am depus o plangere la Postul de politie C(pe raza comunei unde s-a produs infractiunea) din jud. Cluj.
Plangerea a fost depusa pentru infractiunea de abuz de incredere.( am imprumutat niste lucruri unui vecin, care refuza sa mi le returneze). Pana azi nu am primit de la politie niciun raspuns concret, m-au informat doar ca dosarul este in lucru. De cateva zile primesc telefoane de la invinuit atat eu cat si membrii familiei mele, prin care sunt amenintat in diverse forme( imi va fi distrusa masina, imi da foc la casa etc., ca ma reclama la locul de munca, etc) ca sa-mi retrag plangerea. Dintre amenintari doar una a fost pusa-n practica de invinuit, anume o sesizare la locul meu de munca. In urma cu doua zile m-a amenintat in schimb ca va aplica o corectie sotiei mele. Astfel, as dori sa stiu:
1. Ce pot face in situatia aceasta? Sunt sanse legale de a-l potoli pe individ?
2. Unde sa ma adresez cu o noua plangere-la Postul de politie(pe raza comunei unde a avut loc infractiunea si unde am depus plangerea initiala) sau la Politia orasului pe raza caruia am domiciliul?
3. Intra sub incidenta sferei penale amenintarile acestui individ?
4. Care este durata cercetarii acestui caz, cu aproximatie?
Cel mai recent răspuns: Mihamihai70 , utilizator 16:06, 19 Mai 2018
raspunsurile la problema d-voastra

1.pentru a proba infractiunea de amenintare aveti nevoie de martori,deci cand va ameninta sunati la 112 si constata modul in care sunteti amenintat,si daca sunt indeplinite conditiile legale ale infractiunii
2 daca aveti probe da
3daca aveti probe da
4depinde de volumul de dosare existente la parchet

cu stima
Probele care le am ar fi: desfasuratoare numere de telefon-ale rudelor mele, respectiv marturia acestora. Pana in prezent am primit amenintari prin "intermediul" unui verisor, unui prieten comun, si a sotiei mele.
adriatica123 a scris:

Probele care le am ar fi: desfasuratoare numere de telefon-ale rudelor mele, respectiv marturia acestora. Pana in prezent am primit amenintari prin "intermediul" unui verisor, unui prieten comun, si a sotiei mele.

Marturiile rudelor si a prietenului pot fi mijloace de proba, desfasuratorul de telefon nu probeaza amenintarea, ci doar faptul ca invinuitul a sunat diverse persoane, eventual inregistrarea unei convorbiri mai poate fi mijloc de proba daca inregistrarea este legala.
Dar deocamdata aveti acesti martori, faceti plangere si pentru amenintare.
Plangerea penala prealabila trebuie depusa la sectia de politia sau la parchetul de pe langa judecatoria in a carei raza teritoriala a fost savarsita infractiunea.
Actul de sesizare trebuie adresat acestor institutii in termen de doua luni de la data la care ati cunoscut sau ati putut cunoaste cine este faptuitorul

Din datele mentionate de dumneavoastra, este intrunit continutul constitutiv al infractiunii de abuz de incredere .

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, chiar daca opereaza in etapa recursului procesului penal (deci pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti ).


Stimata dna Stoica,
Plangere pentru abuz de incredere am facut, am numar de dosar de la Parchet. S-a dispus cercetarea penala de catre procuror, iar organele de cercetare penala(politia de la Postul de politie C) cerceteaza cazul.
Pentru amenintari va trebui sa depun plangere la sectia de politie / parchetul de pe langa judecatoria in raza carei am domiciliul sau o noua declaratie care sa completeze dosarul primei plangeri ?( exista legatura din punct de vedere juridic intre cele doua infractiuni?- lunad in calcul scopul amenintarilor, anume de a ma determina sa-mi retrag plangerea.)

PS Mentionez ca pentru infr - abuz de incredere- in sustinerea celor prezentate de mine in plagere, exista la dosar- declaratiile a doi martori, un pv relizat de organul de ancheta ce contine textele sms-urilor primite de partea vatamata de la invinuit.( mi-a trimis mesaje din care rezulta clar ca lucrurile imprumutate sunt in custodia sa)

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Dobandirea calitatii de inculpat,inaintea administrarii probatoriului mary6 mary6 Buna ziua.In 2014 in baza mai multor plangeri penale,se dispune inceperea urmaririi penale pentru infractiunea de amenintare.In anul 2015 se pune in miscare ... (vezi toată discuția)
Bani imprumutati fara inscris-dosar inaintat la parchet/sanse recuperare DanielaIonela140287 DanielaIonela140287 Buna ziua, Acum ceva timp am vrut sa fac un bine unei persoane si am imprumutat-o cu o suma de bani ( 30000 de lei) fara sa semnez nimic de mana..pur si ... (vezi toată discuția)
O problema care imi pune viata in pericol elena_ina elena_ina Buna ziua! Ma aflu intr-o situatie destul de grava si, din pacate, nu am cu cine sa ma consult, asa ca apelez cu incredere la ajutorul dvs. Acum vreo doi ani, ... (vezi toată discuția)