avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere mostenire

Buna ziua. Am o nelamurire si as fi recunoscatoare sa ma ajute cineva cu o informatie corecta.
Situatia e in felul urmator: Bunica si bunelul erau casatoriti de 40 ani, fiecare avand copii din casatorii anterioare : bunelul - un copil, bunica - 2 copii. Bunelul a decedat cu 2 luni in urma. Baiatul bunelului spune ca doar el e cel care are dreptul la tot ce a detinut bunelul, desi acesta a fost casatorit cu bunica 40 de ani.
Intrebarile mele sunt : intre cine trebuie impartita "averea" ? Cum se procedeaza ? Exista posibilitatea ca bunica sa nu aiba dreptul la nimic ? Dar copiii pe care ii avea bunica din casatoria anterioara ?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:57, 26 Mai 2016
Mostenirea se imparte intre sotul supravietuitor(bunica) si copilul (descendentul) bunelului,bunica este mostenitor rezervatar si nu poate fi inlaturat de la mostentire,conform art.972(1)NCC"Cota sotului supravietuitor este de :
a) de un sfert din mostenire daca vine in concurs cu descendentii defunctului;"
Copiii bunicii din alta casatorie nu au vocatie succesorala la mostenirea bunelului,vor avea drept de mostenire doar dupa moartea bunicii,la averea ei.

Trebuie sa mearga sa faca dezbaterea ? In aceasta avere care trebuie impartita intra si bunurile pe care le aveau inainte casatorie ? Bunica are o casa dinainte sa fie casatorita cu bunelul, se imparte si aceasta cu baiatul bunelului ?
Va multumesc pentru raspunsuri!
Veți dezbate succesiunea dupa defuncta, iar în masa succesorala intra bunurile lui și partea lui din bunurile comune, casa bunicii e bun propriu al ei, asa ca nu se va imparti decât intre mostenitorii ei când va veni vremea.
Acuma bunica va moșteni 1/4 din succesiunea bunicului și copilul lui 3/4.


Nu deschideti subiecte noi pt cate întrebări aveți, toate se pun în același topic dacă sunt în legătura cu aceeasi problema.
:rtfm:Am rugamintea sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema intrucat o astfel de practica incalca pct.3.3. din Regulament.
In situatia in care aveti nelamuriri sau intrebari suplimentare legate de acest subiect, continuati discutia aici folosind optiunea " raspunde".
Multumesc pentru intelegere.
Vioricamiron a scris:

Bunica si bunelul au fost casatoriti 40 de ani, fiecare are copii din casatorii anterioare : bunelul - un copil; bunica - 2 copii. Bunelul a decedat.
Trebuie facuta dezbaterea mostenirii ?
In partea care ii revine copilului bunelului intra si bunurile pe care le avea bunica inainte de casatoria cu bunelul ?
De exemplu, bunica are o casa dinainte sa fie casatorita cu bunelul ( alta decat cea in care a locuit cu bunelul) .
Se imparte si aceasta cu fiul bunelului ?
Va multumesc !

Stoica Ioana a scris:

Odata ce exista declaratia de acceptare, mostenitorul nu este considerat strain de succesiune prin neacceptare.( termenul de acceptare a succesiunii conform Codului civil in vigoare este de 1 an ).
Declaratia de acceptare poate fi constituita intr-un inscris sub semnatura privata sau intr-un inscris autentic.
Actele de acceptare pot fi tacite, implicite.
In cazul in care nu se poate proceda la dezbaterea succesiunii si la partajare pe cale notariala, judecatoria in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului este competenta a transa un asemenea diferend.
Succesiunea este deschisa prin moarte.
Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).
Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.
Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .
Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.
Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.
In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).
Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.
Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.

CAPITOLUL I
Transmisiunea moştenirii

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale
Art. 1103
Termenul de opţiune succesorală
(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.
(2) Termenul de opţiune curge:
a) de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;
b) de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;
d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.
(3) Termenului prevăzut la alin. (1) i se aplică prevederile cuprinse în cartea a VI-a referitoare la suspendarea şi repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.
Transmisiunea moştenirii

SECŢIUNEA a 2-a
Acceptarea moştenirii
Art. 1110
Actele cu valoare de acceptare tacită
(1) Actele de dispoziţie juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moştenirii atrag acceptarea tacită a acesteia. Sunt astfel de acte:
a) înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moştenirii;
b) renunţarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moştenitori determinaţi;
c) renunţarea la moştenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comostenitorilor sau moştenitorilor subsecvenţi.
(2) De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacită a moştenirii actele de dispoziţie, administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire.
(3) Actele de conservare, supraveghere şi de administrare provizorie nu valorează acceptare, dacă din împrejurările în care acestea s-au efectuat nu rezultă că succesibilul şi-a însuşit prin ele calitatea de moştenitor.
(4) Sunt considerate a fi de administrare provizorie actele de natură urgentă a căror îndeplinire este necesară pentru normala punere în valoare, pe termen scurt, a bunurilor moştenirii.

Acceptarea succesiunii poate fi expresă sau tacită.
Acceptarea este tacită atunci când succesibilul face un act pe care nu ar putea să-l facă decât în calitatea sa de moştenitor şi din care rezultă intenţia sa de a accepta moştenirea – art. 689 Cod civil.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire mihaelamaduta mihaelamaduta Daca sotul a decedat, sotia are dreptul la o parte ramasa mostenire sotului de la parinti (Sotul decedat avand copil dintr-o casatorie anterioara, din ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Succesiune Hodora Hodora Avem o casa si 250 m teren . Tata a decedat.Mama traieste. Noi sintem 6 frati Vrem sa dezbatem mostenirea. Dezbaterea mostenirii dupa tatal decedat se face pe ... (vezi toată discuția)